Orbán: A britek kilépése azt mutatja, hogy az Európai Unión kívül is van élet

2020.02.01. 18:03

Még messze vannak egymástól az álláspontok az Európai Unió következő többéves költségvetését illetően – mondta Orbán Viktor miniszterelnök újságíróknak a Kohézió Barátai csoport kormányfői szintű ülését követően, szombaton a portugáliai Beja városában.

Az MTI összefoglalója szerint a kormányfő  arról beszélt, hogy a jelenlegi, 7 évre szóló költésgvetés után újat kell megalkotni, olyat, ami a gazdasági növekedéshez, "így az emberek jólétéhez" vezet. "A viták elején vagyunk, nagyon messze vannak még az álláspontok" – fogalmazott.

Orbán szerint az előző évek gazdaságpolitikáját Brüsszelben elrontották, emiatt ebben az évben az eurózóna "biztosan elveszíti a növekedési képességét, vagyis megáll". Szerinte Magyarország megtette, a legtöbb ország viszont nem csökkentette az adókat, nem támogatta a versenyt és olyan védelmi intézkedéseket vezetett be, amelyek rosszak voltak a gazdaságnak, és ennek az euróövezeten kívül is lehetnek hatásai, akár Közép-Európában is.

A miniszterelnök azzal kapcsolatban, hogy Nagy-Britannia EU-tagsága pénteken megszűnt, azt mondta:

a britek kilépése és az, hogy ma mindenki életben van Nagy-Britanniában, azt mutatja, hogy az Európai Unión kívül is van élet.

Orbán Viktor arra a kérdésre, hogy tervezi-e bejelenteni a Fidesz kilépését az Európai Néppártból, nemmel felelt, hozzátéve: nem tervez semmilyen bejelentést.