Letépte egy sportcsarnok tetejét a szél Törökszentmiklóson

2020.02.05. 07:33 Módosítva: 2020.02.05. 15:57

Szerdán az ország nagy részére 1-es erősségű riasztást adtak ki a szél miatt. Az erős szél okozta károk miatt délután már 230 helyszínen dolgoztak a tűzoltók a katasztrófavédelem szerint. 

Jász-Nagykun-Szolnok megyében a viharos erejű szél egy sportcsarnok tetőszerkezetét szakította le.

A tűzoltóknak kidőlt fák, leszakadt vezetékek és megrongálódott tetőszerkezetek adnak munkát, főként Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megye területén.

A legnagyobb kárral a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Törökszentmiklóson találkoztak a tűzoltók: itt egy sportcsarnok hatszáz négyzetméteres tetőszerkezetét szakította le a viharos erejű szél.

A 4-es főúton egy kisteherautó utánfutóját is felborította az erős szél Fegyvernek és Kenderes között. 

Előrejelzés

Az északnyugati, északi szél már reggel is sokfelé viharos lesz, de a reggeli, délelőtti óráktól tovább erősödik – írta szerdai előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat. A legerősebb széllökések elérik a 70-95 km/h-t, de a déli, délutáni órákban a Dunántúl nyugati felén (kiemelten az Alpokalja, Zalai-dombság, Bakony térségében) 100 km/órát meghaladó szél is előfordulhat.

A Dunántúl más részein, illetve esetleg a Tiszántúlon, Tisza vonalában, északkeleten is előfordulhat egy-egy 95-100 km/h körüli lökés. A középső-északi országrészben (Pest, Nógrád, Heves térségében) kevesebb helyen és csak átmenetileg erősödhet 70-80 km/h köré a szél. A szél csütörtökre virradó éjszaka veszít erejéből – írta honlapján az OMSZ. 

Az Időkép.hu szerint délelőtt felhős lesz az ég, az Alföldön gyenge eső, havas eső, nyugaton, délnyugaton egy-egy zápor, hózápor fordulhat elő. Délutánra sokfelé kiderül az ég, elvétve fordulhat elő egy-egy zápor. Frontmentes, de szeles nap lesz, napközben 1-8 fok várható.

A szél kedden többfelé fennakadásokat és károkat okozott, 124 km/órás sebességgel pedig megdőlt a szélrekord is.