Több Budapestet érintő járatot kellett törölni az Európában kialakult viharok miatt

2020.02.10. 16:56

Több Budapestet érintő repülőjáratot kellett törölni hétfőn az Európa-szerte viharos időjárás miatt – írja az MTI.

A Budapest Airport már délelőtt tájékoztatta az utasokat, hogy a Nyugat- és Közép-Európa felett végigvonuló Ciara viharciklon miatt járattörlések és fennakadások várhatók a menetrendben. Hétfőn ez 11 járatpárt (indulót és érkezőt) érint, ami a célállomás repülőterének időjárása miatt indokolt, és nem az itteni időjárás következménye.

Törölt járat esetén az utasokat arra kérik, hogy vegyék fel a kapcsolatot a légitársasággal.

Jelenleg 32-35 csomós szél fúj a repülőtér környezetében, később délután azonban ennél erősebb, akár 47 csomós (körülbelül 90 kilométer/órás) erősségű szél várható. A szél iránya keresztirányú, majdnem teljesen merőleges a futópályákra - tette hozzá. A reptér szóvivője szerint jelenleg a budapesti repülőtér forgalma és a járatok kiszolgálása zökkenőmentes.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Budapestre, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala megyére másodfokú, a többi megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki hétfőre a viharos szél veszélye miatt.

Több mint 220 járatot töröltek Amszterdam Schipol repterén

Több mint kétszázhúsz repülőjáratot kellett törölni hétfőn Amszterdam Schipol nemzetközi repülőterén. A hollandiai repülőtér szóvivője szerint a kifutópályák kapacitása az erős széllökések miatt továbbra is korlátozott. A vihar miatt vasárnap már 240, főként európai célállomásra induló járatot töröltek, a délután ismét felerősödő szél viszont újabb járattörléseket tett indokolttá.

Beszámolók szerint a Nyugat- és Közép-Európa felett végigvonuló Ciara viharciklon csak korlátozott károkat okozott Hollandiában. Elsősorban fákat tépázott meg és tetőket rongált meg. Belgiumban hétfőn mintegy 1200 háztartás maradt áram nélkül, és több mint 31 ezer épületben okozott károkat a vihar.

A főként fapados légitársaságokat fogadó dél-belgiumi Charleroi repülőterét érintő járatok esetében késére lehet számítani. Szükség esetén az érkező repülőgépeket az ország másik légikikötőibe irányíthatják át - közölték.