Ausztriából szervezett droghálózatot egy magyar férfi

2020.02.13. 09:27

Még 2018 januárjában bukott le az ásotthalmi határátkelőnél a 31 éves, szerb-magyar Sz. Norbert az autója alvázába dugdosott, összesen  13,6 kilónyi marihuánával, tőle jutottak el a rendőrök az Ausztriában élő F. Zoltánhoz, aki külföldről irányított egy droghálózatot. A rendőrség a honlapján azt írja: Sz. Norbert kihallgatása után a rendőrség belekezdett az ügy felderítésébe, ekkor megállapították, hogy a marihuánának Ausztriába kellett volna megérkeznie. A kábítószer feltehetően Albániából származott és a férfi által beszervezett futárok csempészték Szerbián keresztül Ausztriába.

A magyar nyomozók jelzése alapján a horvát hatóságok 2018 áprilisában egy harmadik férfi, K. János autójában 34 csomagban 17,6 kilogramm marihuánát találtak, amit Horvátországon keresztül akart Ausztriába juttatni. A szállítás során végig vele mozgott egy másik autóval F. Zoltán is, akit szintén ellenőriztek a rendőrök, de nála, illetve járművében nem találtak drogot. K. Jánost a horvát bíróság kábítószer forgalmazása miatt 5 év börtönre ítélte.

A pécsi nyomozók szorosan együttműködtek az illetékes osztrák nyomozókkal, akik szintén nyomozást indítottak F. Zoltán ellen. Ennek köszönhetően a férfit 2018. októberében Székesfehérváron elfogták, és az autójában 7 csomagban 2,7 kilogramm marihuánát, valamint 0,5 kilogramm amfetamint találtak. A magyarországi intézkedéssel párhuzamosan az osztrák rendőrök kutatást folytattak a férfi ausztriai lakcímén, ahol további 3,5 kilogramm marihuánát találtak és foglaltak le.

A pécsi nyomozók mostanra zárták le az ügyet, és a papírokat február 12-én vádemelési javaslattal át a Csongrád Megyei Főügyészségnek.