Orbán: Európában tilos azt mondani, hogy ez egy megszervezett migráció

2020.02.13. 19:11 Módosítva: 2020.02.13. 21:16

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Röszkén járt, és Peter Pellegrini szlovák kormányfővel megtekintette a határkerítést. 

A magyar miniszterelnök arról beszélt, szerinte egyre növekedni fog a migrációs nyomás a déli határon, egyre többen és egyre szervezettebben érkeznek, ahogy javul az időjárás. Orbán elmondta, Röszkén nemcsak a magyar, hanem a szlovák határt is védik, és megköszönte Szlovákia támogatását ehhez. 

A miniszterelnök szerint amit a nemzetközi sajtó képeiből látni, nem fedi a valóságot, mivel „95 százalékban katonakorú férfiak érkeznek”, Európában tilos azt mondani, de ez egy „megszervezett invázió”.

Orbán kifejtette: azért hívta ide szlovák kollégáját, mert az utóbbi időben megváltozott a helyzet, radikálisan megnőtt a tiltott határátlépések száma, idén több mint ötezer ilyen eset történt, és szervezett csoportok is érkeztek, nemcsak egyedi akciók voltak. Most százezer migráns szeretne bejutni Európába, ők a balkáni útvonalon vannak, és ha hagynák, bejutnának Magyarországra és Szlovákiába – közölte.

Orbán Viktor elmondta, megerősítették a megállapodásukat Szlovákiával, hogy ha ismét nő a nyomás a határon, számíthatnak Szlovákia segítségére, szerinte erre a „baráti együttműködésre lehet közös jövőt építeni”. A kormányfő arról is beszélt, hogy a határ nincs lezárva, ha valaki be akar lépni Magyarország területére, „bekopogtat”, elmondja, mit szeretne, jegyzőkönyvet vesznek fel, lefolytatnak egy eljárást. Aki ezt az utat választja, annak a tranzitzónában kell várnia a jogi eljárás végéig, addig kap ellátást, és kedvező elbírálás esetén beléphet, máskülönben el kell hagynia a zónát, amely Magyarország felé zárt, Szerbia felé pedig nyitott – magyarázta.

Mint mondta, „ha mindenki így viselkedne, szép lenne az élet”, de a többség nem ezt teszi, hanem illegális utat választ. Az utóbbi időben csoportosan is megrohamozták a kerítést, idén először lőni is kellett a levegőbe. Arról is beszélt, hogy jó az együttműködés Szerbiával, amely nehéz helyzetben van, de korrekt együttműködéssel, közösen kezelni tudják ezt.

Orbán Viktor elmondta, a titkosszolgálat folyamatosan nyomon követi az eseményeket, látják, ahogy szervezik a migránsok mozgását, „NGO-nak nevezett félig embercsempész szervezetek” állnak mögöttük sok pénzzel és jelentős logisztikai képességekkel. A legtöbb konfliktus a szervezett csoportokkal van. Kérdésre válaszolva közölte azt is, hogy

Brüsszelből kerítésre egy fillért sem adnak nekünk, mert „mi rossz listára vagyunk felírva”. Magyarország elsőként épített kerítést, ezért „mi vagyunk a főbűnösök”.

Peter Pellegrini arról beszélt, ez a határszakasz a schengeni övezet déli határa is, ezért különösen fontos a védelme. Veszélyes lenne, ha itt áttörnének a migránsok, ez Szlovákiának is komoly gondot jelentene – mondta. Pellegrini szerint Szlovákia gondoskodik keleti határa védelméről Ukrajna felé, de a déli irány esetében Magyarország segítségére szorul. Az időjárás javulásával valóban egyre több migráns érkezik, Szlovákia területén is többet kapnak el, akiket embercsempészek hoztak.