Béla
4 °C
15 °C

Évi 40 milliót költ az FKF egy üres csarnokra

2020.02.18. 14:04

Egyetlen percig sem működött a nehéz helyzetben lévő Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. hulladékválogatója a X. kerületben, ellenben legalább már közel egymilliárd forintot költöttek rá, írta keddi számában a Népszava. A nagy budapesti hulladékválogatót öt éve adták át, legalábbis, ami az épületet illeti: a hulladékválogató gépsor máig hiányzik onnan. 

Habár üresen áll, a csarnok létezik, és mint ilyen, az amúgy is  FKF tulajdona, így annak sorsa is rajtuk múlik. A vállalat ezért évente 40 millió forintot költ az épület őrzésére, erősítette meg a Népszava információit az Indexnek az FKF. Hozzátették: az őrzést a fővárosi tulajdonú cég fizeti, támogatást nem kapnak rá. 

Mire jó, és miért nem működik?

A hulladékválogató a különböző helyekről – gyűjtőszigetek, hulladékudvarok, házhoz menő szelektív gyűjtés – beérkező szemét szétválogatása, pontosabban a papír, a műanyag és a fém hulladékok további feldolgozásra való előkészítése volna. Ehhez évi 40 ezer tonna hulladék kézi átválogatását tervezték be, ám közben rájöttek, hogy jobb lenne az optikai válogató technológia – csakhogy erre már nem volt pénz. 

A válogató technológia egy 2015-ös kalkuláció szerint 1,9 milliárd forintba került volna, szemben a kézi válogató 500 milliós beruházásával szemben, ugyanakkor a működtetés olcsóbbnak ígérkezett a kevesebb munkás miatt. A projekt végül több okból is megcsúszott, a gépsort viszont már nem tudták beszerelni a 2015-ös átadásig, 2016-ban pedig módosultak a hulladékgazdálkodást érintő jogszabályok, ezért a korábbi válogatóművet már nem telepíthették. 

hulval
Fotó: Colas Hungária Zrt

„A kormányhatározat értelmében az üzemben leválogatott és anyagában történő hasznosítást végző hulladékkezelőhöz eljuttatott hulladék idegen anyag tartalma ugyanis nem haladhatja meg az 5 százalékot. (A korábbi technológiákkal legfeljebb 80-85 százalékos tisztítási fokot lehet elérni)” – írja a Népszava. A csarnoképület, amit 830 millióból építettek, más célú hasznosítását viszont egy hatályos kormányrendelet tiltja, ami miatt a „ a válogatósor beszerzésére irányuló sikeres közbeszerzés alapján kötött szerződés teljesítéséig annak üzembe helyezése nem lehetséges” – tájékoztatta az FKF a lapot.

Így azóta szorgalmasan őrzik a csarnokot, évi 40 millióért, majd 2018-ban  tárgyalásos közbeszerzési eljárást indítottak a válogatómű műanyag-fém technológiai sorának beszerzésére és a csarnok bővítésére. A Miniszterelnökség viszont a részvételi szakaszt sem támogatta, így a tender eredménytelen lett. Az FKF erre új tendert hirdetett, ám erről nem adtak bővebb információt.

A Népszava úgy tudja, hogy a fővárosi önkormányzata közben egyeztetést folytat az Innovációs és Technológiai Minisztériummal, mint támogatóval a projekt sikeres lezárásáért, ami egyre égetőbb, mivel az uniós támogatási szerződések sokadik módosított határideje is lejár az év végén.