Nem jól húzta be a kéziféket, halálra gázolta az édesanyját a kocsija

2020.02.19. 13:41 Módosítva: 2020.02.19. 15:47

Vádat emeltek az ellen a salgótarjáni férfi ellen, aki nem húzta be a kocsija kézifékét, az autó pedig halálra gázolta az édesanyját - közölte az ügyészség.

A vádlott 2019. szeptemberében az udvaráról akart kihajtani a kocsijával a ház előtti úttestre. A kapubeálló merőlegesen torkollik az útba, erőteljes, 14˚ lejtésű, az udvar síkja az úttesthez képest három méterrel magasabban van. A házat kifelé nyíló, kétszárnyú kapu választja el a közterülettől.

A vádlott a garázsból kiállva a kocsit elejével a kapu irányába megállította, a kéziféket egy kattanásnyi magasságban húzta fel, és kiszállt, hogy kinyissa a kétszárnyú kaput, a motort járva, a sebességváltót üresben hagyta.

Miközben a kapuhoz ment, és annak mindkét szárnyát kinyitotta, kijött az udvarra az édesanyja. A nő a nagy szél miatt a nyitott kapuban a kezével kitámasztotta a jobb oldali kapuszárnyat. Ekkor a lejtős területen a kocsi megindult a kapu felé, kb. 23-28 km/órás sebességre gyorsult, és a kapunál a nő lábának hátsó részének ütközött, aki ettől egyensúlyát vesztve háttal ráesett az út irányába haladó autó motorháztetejére - írja az ügyészségi közlemény.

Éppen akkor érkezett a ház előtti útszakaszra egy utánfutót vontató kocsi, amikor a vádlott autója – gépháztetején a sértettel – a nyitott kapun át kigurult az úttestre. Az autó az utánfutó jobb oldalának ütközött.

A nő az ütközés után az úttestre zuhanva olyan súlyos, "az élettel összeegyeztethetetlen" sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette.

A nyomozók megállapították, hogy ha a vádlott megfelelő mértékben, 10-11 kattanásig behúzta volna a kéziféket, akkor nem indult volna el az autó. A KRESZ szerint pedig járművet őrizetlenül hagyni csak akkor szabad, ha a vezető gondoskodott arról, hogy magától ne indulhasson el.

Halálos közúti baleset gondatlan okozása miatt nyújtottak be vádiratot a kellő figyelmet és körültekintést elmulasztó férfi ellen. Próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását, vezetéstől eltiltást, és a bűnügyi költségek megfizetését indítványozták.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport