Koronavírusos a Diamond Princess hajón dolgozó egyik magyar

K EPA20200214042
2020.02.24. 15:31 Módosítva: 2020.02.24. 18:25

A koronavírussal kapcsolatos külügyi vonatkozású hírekről és tudnivalókról tartott sajtótájékoztatót a Külügyminisztérium. Menczer Tamás tájékoztatásért felelős államtitkár elsőként a Japán mellett karanténba helyezett szállodahajóról, a Diamond Princessről beszélt (minden cikkünk a hajóról itt). A hajón dolgozott 3 magyar: egy zenész testvérpár, és egy felszolgáló. Közülük

Az egyik magyar koronavírus-tesztje pozitív lett,

erről ma (hétfőn) kapott tájékoztatást a külügy – jelentette be Menczer Tamás. Nem árult el róla személyes részleteket, arra sem utalt, hogy férfi vagy nő az illető. A megfertőződött magyart a hajón elkülönítették, várhatóan 2-3 nap múlva átszállítják egy kórházba, vagy egy megfigyelőközpontba. Nem lázas, nem köhög, tünetmentes, jól van, mondta az államtitkár. Az érintettet többször is tesztelni fogják a megfigyelés alatt. „Vele is kapcsolatban vagyunk, és a másik két magyarral is. Ők továbbra is negatívak, jól vannak, tünetmentesek.” A külügy segít neki, ma például feljuttattak a hajóra egy internet-hozzáférést is biztosító SIM-kártyát, mondta Menczer. A karantén olyan hosszú lesz nála, amennyire indokolt.

Menczer emlékeztetett, hogy a hajót február 5-én helyezték kéthetes karantén alá, ezt február 19-én feloldották, az utasok február 22-ig elhagyták a hajót, ám a személyzet jelentős része még a fedélzeten maradt.

Olaszország: folyamatosan figyel a külügy

Ami Olaszországot illeti, 5 tartomány érintett, ebből két tartomány nevezhető gócpontnak, Lombardia és Veneto. A másik három érintett tartomány Piemonte, Lazio és Emilia-Romagna.

A sajtótájékoztatóról az Index is közvetített, a felvételt itt nézheti vissza (6 perc 40-nél kezdődik az érdemi rész):

Lombardia és Veneto kapcsán mindenkitől azt kéri a külügy, hogy csak akkor utazzon oda, ha halaszthatatlan dolga van. „Ez a kérésünk és javaslatunk minden magyar állampolgár felé.” A másik három – és az összes többi olasz – tartományt illetően azt kéri a minisztérium, hogy az „utazását tegye alapos megfontolás tárgyává”. A külügy által életre hívott két ügyeleti konzuli telefonszámot csak az használja, aki bajban van. Mindenki másnak ott van a call center. Kérjük a megértést, mondta Menczer. Hozzátette: a két ügyeleti szám sok hívást kapott, de egyik sem olyan volt, hogy bajban lenne valaki. 

A külügynek nincs tudomása arról, hogy a karanténba helyezett olasz részeken lenne magyar.

Arról nem lehet konkrét számot mondani, hogy hány magyar van Olaszországban, Európán belül nem szoktak a magyar utasok konzuli regisztrációt igénybe venni, mondta. Százas nagyságrendben vannak ilyenek, ami nyilvánvalóan nem fedi a valóságot.

A szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy egyetlen Olaszországgal szomszédos ország sem vezetett be közúton vagy vasúton korlátozást Olaszországgal szemben. Az osztrákoknál volt egy olyan eset, hogy rövid időre egy vonatot feltartóztattak, mert gyanús esetet találtak, de utána helyreállt a rend.

A szóvivő felsorolta, hogy Lombardiában és Venetoban milyen döntéseket hoztak az olaszok. Karantént vezettek be, de nem a teljes tartományra, hanem csak egyes részekre, kisebb településekre. Ezeken a területeken minden nyilvános rendezvényt, kereskedelmi tevékenységet, cégek munkatevékenységét felfüggesztették, sport- és gyermekprogramokat halasztottak el. A közoktatást és felsőoktatást is felfüggesztették, kivéve az E-learninget. A tömegközlekedést is megállították. 

A nem karantén alá helyezett, de a két gócponttartományban lévő területekre döntöttek arról, hogy 18 óra után bezárnak a sörözők, pubok, játéktermek. A nyilvános rendezvényeket elhalasztják, a milánói dóm is zárva tart.

Az Index kérdésére Menczer azt mondta, a külügy folyamatosan nézi a helyzetet, mérlegel, hogy a közúti, vasúti útvonalakon kell-e bármilyen intézkedést, ellenőrzést bevezetni. Ha a helyzet súlyosbodik, először Olaszország szomszédai fognak lépni, ennek mentén lehet döntést hozni.

Kína: jól vannak a magyarok

171 magyar van Kínában, mind jól vannak, mindenkivel kapcsolatban van a követség, mondta Menczer. Az öt legfertőzöttebb tartományban 20 magyar van. Ők is jól vannak.

(Borítókép: Feltehetőleg idős utasokat szállít szárazföldi karanténba egy elfüggönyözött ablakú busz a jokohamai kikötőben karantén alá vont Diamond Princess amerikai óceánjáró fedélzetéről 2020. február 14-én. Fotó: MTI / EPA)  • Tippek
  • Bankszámla