Gyula
8 °C
21 °C

Hogyan beszéljen a gyerekével a koronavírusról?

2020.02.25. 14:27

Mivel a koronavírusról szóló hírek uralják a médiát és a közösségi médiát, a gyerekek is sokat hallanak a témáról. Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) szerint ezért érdemes velük beszélgetni a koronavírusról, ezért közleményükben néhány tippet is adtak:

  • Hallgassuk meg őket! Valóban szeretnének a gyermekek erről a témáról beszélni?
  • Teremtsünk olyan légkört, amelyben nyugodtan felteheti a kérdéseit és hagyjuk meg neki a kezdeményezést! 
  • Ragaszkodjunk a tényekhez! Fontos, hogy legyünk őszinték a gyermekekhez. 
  • Beszéljünk a lehetőségekről! Fontos, hogy elmondjuk a gyerekeknek, hogy mit tehetnek ők a megbetegedés ellen, például takarják el a szájukat köhögés és tüsszentés esetén, valamint gyakran mossanak kezet meleg vízzel és szappannal.
  • Legyünk tudatosak!  A gyerekek fogékonyak átvenni a felnőttek véleményét, reakcióit, így fontos, hogy mindig maradjunk nyugodtak és higgadtak, valamint kövessük a híreket, a megfelelő helyről informálódjunk az eseményekkel kapcsolatban.
  • Kövessük a tanácsokat! Figyeljünk a hatóságok útmutatásaira.

Az UNICEF közleménye ezen kívül arra is kitér, hogy az ENSZ Gyermekalapja eddig 13 tonna védőfelszerelést juttatott el a megfelelő helyekre: védőruhát, maszkokat, kesztyűket, higiéniai ellátmányt szállított Ázsiába egészségügyi dolgozók, iskolák és közegészségügyi intézmények számára. Az UNICEF együtt dolgozik a kormányokkal és a WHO-val, hogy informálja a közösségeket a megelőzés módjairól, prevenciós kampányokat indít és harcol az álhírek ellen, valamint együtt dolgozik a kormányokkal, hogy támogassa a gyengébb egészségügyi ellátással. 

Az UNICEF Magyarország honlapját a koronavírussal kapcsolatban itt találja.