Ida
6 °C
9 °C

Péntek reggel akár havazásra is ébredhetünk

2020.02.25. 14:47

Havazás érkezhet péntek hajnalra – írja az Időkép. Nem fog azonban az egész országban esni a hó, havazásra főleg északon, északkeleten kell számítani. A síkvidéken várhatóan egyből el is olvad majd a hó.

A talaj közelében ugyanis nem lesz túl hideg, fagypont alá csak a hegycsúcsokon és az északi-északkeleti határ közelében süllyedhet a hőmérséklet, így a hó is elsősorban ezeken a tájakon maradhat meg.

A Börzsöny, Mátra és Bükk csúcsain akár 5 centinél is több hó hullhat.

Máshol a plusz 1-2 fokos hőmérsékletnek köszönhetően olvadni fog, csupán az intenzívebb szakaszokban alakulhat ki átmeneti vékony hólepel.

Pénteken napközben a csapadék elvonul, akkor már csak elszórtan alakulhat ki egy-egy zápor, a hegyekben esetleg hózápor. A napközben plusz 3-9 fok között lesz a csúcshőmérséklet, de ezt az előrejelzés szerint a viharossá fokozódó északnyugati szélben jóval alacsonyabbnak érezhetjük majd. A Dunántúli-középhegységben akár 90-100 km/órát elérő széllökések is lehetnek.

A frontérzékenyeknek viszont van egy ennél is rosszabb hírünk:

futószalagszerűen érkeznek a frontok a következő napokban, a szerdai hidegfrontot követően csütörtök késő este egy meleg-, majd péntek reggel egy hidegfront éri el hazánkat, szeles, csapadékos időt okozva.