Konrád, Tivadar
4 °C
14 °C

Lélegeztetőkészülék-leltár, rendes tájékoztatás, biztonsági folyosó - ellenzéki pártok a koronavírusról

DEBRE20200225005
2020.02.29. 11:32

A koronavírussal kapcsolatban a kormány részéről leginkább Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára tájékoztat rendszeresen, ezekről mi is beszámolunk, cikkeinket itt találja. És most nézzük, miket mondanak az ellenzéki pártok arról, hogy a kormány mit tesz, és mit nem tesz a koronavírussal kapcsolatban!

A DK nagyon türelmes volt, de

"A kormány adjon részletes, hiteles, gyors tájékoztatást a koronavírussal szembeni védekezésről!" - adott ki közleményt szombaton a Demokratikus Koalíció. Azt írják:

A DK az elmúlt két hétben nagyon türelmes és megértő volt a kormánnyal, mostanra azonban láthatóan kezd elfogyni az emberek türelme. Az, hogy a napi egy rendkívüli sajtótájékoztató helyett már napi kettő van, nem jelent hatékony járványvédelmet, de még megfelelő tájékoztatást sem.

A párt szerint annak ellenére, hogy egyre közelebb a vírus, az emberek nem kapnak megbízható információkat. "A péntekre ígért koronavirus.hu, vagy koronavirus.gov.hu a mai napig nem működik, a kormánynak öt nap sem volt elég egy honlap létrehozására. Mi lesz, ha ennél nagyobb lesz a baj?" - teszi fel a kérdést a DK, majd közleményükben követelik a rendes tájékoztatást.

Jobbik: Hány lélegeztető készülék van?

Hasonló szellemben adott ki közleményt szombaton a Jobbik is "Üres beszéd helyett tettekre van szükség - készüljünk fel a koronavírusra!" - címmel. 

Haladéktalanul fel kell mérni és nyilvánosságra kell hozni az országban rendelkezésre álló, és súlyos járvány esetén mobilizálható lélegeztető készülékek számát, állapotát

- írja a Jobbik, és hozzáteszi, "a koronavírus egyik súlyos következménye lehet olyan tüdőgyulladás kialakulása, amelynek következtében gépi lélegeztetés szükséges a betegek számára segítségképp. Ahhoz, hogy megnyugtatóan fel lehessen készülni a legrosszabbra is, a Jobbik haladéktalanul kéri az egészségügyi kormányzatot, hogy mérje fel a lélegeztető készülékek számát, és ismertesse az erre vonatkozó legfontosabb adatokat megyei bontásban."

A párt azt is javasolja, hogy "hozzanak létre egy biztonságos közúti folyosót a Nyugat-, és Dél-Európából érkező átutazó vendégmunkásokra vonatkozóan. Ezen folyosón keresztül a legkevesebb érintkezéssel át lehet vezetni hazánkon a tranzit forgalmat és biztonságos fertőtlenítést lehet alkalmazni a fertőzések megelőzése érdekében az útmenti megállókban, töltőállomásokon" - írják.

MSZP: Ki kell vizsgálni, kik kaphattak a hatástalan kézfertőtlenítőből!

Az MSZP még pénteken tartott sajtótájékoztatót a témában, illetve annak egy konkrét történéséről. Kiderült, hogy nem rendelkezik megfelelő fertőtlenítő hatással egy kézfertőtlenítő, ezért kivonták a forgalomból, ennek kapcsán sürgetett azonnali vizsgálatot Bangóné Borbély Ildikó.

Miközben elismeréssel beszélt arról, hogy a tisztifőorvos a lehető leghamarabb kivonatta a termékeket a forgalomból, aközben azt mondta, elvárják a kormánytól, azonnal rendeljen el vizsgálatot, hogy kiderüljön, mely állami intézmények, hatóságok rendeltek a forgalomból kivont termékekből, majd bontson fel minden szerződést azonnal a kecskeméti céggel, számolt be a sajtótájékoztatóról az MTI.

Elmondta, az MSZP kezdeményezi a fogyasztóvédelem átfogó vizsgálatát a hasonló kézfertőtlenítő termékekkel kapcsolatban.

Momentum: A stadionok teljes díszben, a kórházak omladoznak

A Momentum Mozgalom csütörtökön posztolt a Facebookra a témában. Miután a János Kórházba vittek kézmosót, azt írták:

Míg a stadionok belülről teljes díszben pompáznak, a János Kórházban - ahogy vélhetően sok másikban is - omladozik a vakolat, koszosak a folyosók, töredezett a járólap, kopottak az ágykeretek és foszladozó takarók alatt hajtják álomra a fejüket a betegek. Olyan kontraszt ez, ami sokkal húsbavágóbb, ha ez ember 3 órát tölt el a komplexumban az összes osztályt végigjárva.

A párt szerint "mivel alapvető dolgok nem teljesülnek, kimondhatjuk nyíltan: a kormány nincs felkészülve a koronavírus megfékezésére", a napi 2-3 sajtótájékoztató helyett pedig cselekvésre szólították fel a kormányt.

(Borítókép: Olaszországból hazatért utasok testhőmérsékletét mérik a milánói járat érkezése után a debreceni repülőtéren 2020. február 25-én. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)