A piarista tartományfőnök cáfolja, hogy az Origón ítélte el az egyházi iskolák tiltakozását

2020.02.29. 13:00 Módosítva: 2020.02.29. 19:03
Az egyházi iskolák tiltakozását elítélő cikkében a kormánypropaganda szócsövének számító Origo idézi a magyar piaristák tartományfőnökét is. Szilvásy László azonban az Indexnek azt írta: ő nem nyilatkozott az Origónak, és nem adott közre semmilyen állásfoglalást a Piarista Rend Magyar Tartománya nevében. A piarista rend tiszteletben tartja mások véleményét, és támogatja, hogy iskoláiban gondolkozó tanárok tanítsanak. A tiltakozás aláíróinak semmilyen szankciótól nem kell tartaniuk.

A budapesti Piarista Gimnázium kezdeményezésére a héten aláírásgyűjtés indult az egyházi iskolák tanárai körében. A higgadt hangvételű nyílt levélben a pedagógusok nemcsak az új Nemzeti alaptantervet bírálják, hanem az egész magyar oktatás helyzetéért aggódnak. Megalázóan alacsony bérekről, az utánpótlás hiányáról, a tanárok vészes túlterheltségéről akarnak társadalmi vitát. Az állásfoglalást mostanra közel 1200 egyházi iskolában tanító tanár írta alá.

Az állásfoglalás még nyilvánosságra sem került, de a kormány szócsövének számító Origón csütörtökön már egyfajta "megelőző csapásként" megjelent egy cikk, amiben egyházi vezetők ítélik el az aláírásgyűjtést. Teszik mindezt úgy, hogy a cikk egy szóval nem ismerteti a tiltakozó tanárok álláspontját. A cikk mások mellett idézi Szilvásy Lászlót, a magyar piaristák tartományfőnökét is, aki szerint "a terjesztett levél tanárok egy csoportjának a véleményét tükrözi", és nem a Piarista Rend Magyar Tartományának hivatalos állásfoglalása. "A levelet egy véleménynek tekintem, semmi többnek" - olvasható Szilvásytól a "Megtévesztő állásfoglalást köröztetnek egyházi iskolákban" című cikkben. 

Szilvásy László piarista tartományfőnök
Szilvásy László piarista tartományfőnök
Fotó: Wikipedia

Szilvásy László az Index kérdésére a következőket írta:  

Az idézőjelben szereplő nyilatkozatot soha nem tettem az Origo hírportálnak. Egyáltalán a témában semmilyen sajtóorgánumnak nem nyilatkoztam, és nem adtam közre semmilyen állásfoglalást a Piarista Rend Magyar Tartománya nevében. (A szöveg ugyanakkor tőlem származik, de az egy levélben, más kontextusban került leírásra egy konkrét személynek, aki nem újságíró.)

Szilvásy László az Indexnek írt levélben még leszögezi, hogy a piaristák körében indult aláírásgyűjtés miatt

semmilyen szankcióra nem készül a Piarista Rend Magyar Tartománya. Tiszteljük a másik ember véleményét függetlenül attól, hogy az egyezik, vagy sem a miénkkel. Örülünk a szakmai vitáknak, mert az segít megtalálni a jobb megoldást bármilyen helyzetben. Támogatjuk, hogy munkatársaink gondolkodó pedagógusok legyenek.

Arra a kérdésre, hogy indul-e vita a magyar oktatás állapotáról, problémáiról a piarista rend keretein belül, Szilvásy azt írta: a piarista rend keretein belül keresik és igyekeznek megtalálni iskoláik megújításának lehetőségeit, és ezeket a körülmények adta keretek között meg is valósítják. Ha ez a folyamat hosszabb távon segíti a magyar iskolák helyzetét, annak külön örülnek.

A Piarista Rend Magyar Tartományának nincs hivatalos álláspontja a magyar oktatás helyzetéről. Végeztek és végeznek helyzetelemzést, hogy ismerjék és értsék az oktatás állapotát, amiben az iskoláik működnek, de ezek szakmai anyagok, és "a jelen helyzetben ezek csak politikai felhangokkal lennének értelmezve" - olvasható a piarista tartományfőnök levelében.