Továbbra sincs koronavírussal fertőzött ember Magyarországon

2020.02.29. 14:45

Megtartotta napi sajtótájékoztatóját a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs szóvivője.

Láng-Bognár Kinga elmondta, hogy eddig 115 mintát vizsgáltak meg a hazai laboratóriumokban, a közúti határátkelőhelyeken 403 embert ellenőriztek, a reptereken 4722-t. Az információs zöld számot csaknem 1200-an hívták, a hivatalos központi tájékoztató emailcímre több mint 500 levél érkezett.

Nincs egészségügyi zárlat, és a határok sincsenek lezárva

Samu Attila, a Belügyminisztérium sajtófőnöke elmondta: a mentők az elmúlt 24 órában két fővárosi kerületben, valamint Lébényben, Hajdúsámsonban és Pécsen vonultak ki olyan emberekhez, akik úgy vélték, a járvány miatt ellátásra van szükségük. A kivizsgálásuk során bebizonyosodott, hogy nem fertőzöttek. Elmondta továbbá, hogy Magyarországon nincs fokozott ellenőrzés a járvány miatt, a határokat nem zárták le, és nincs egészségügyi zárlat sem. Ugyanakkor a schengeni határokon és a repülőtereken a megszokottnál szigorúbb az ellenőrzés

Nem kell az eddigieknél szigorúbb intézkedéseket bevezetni

Láng-Bognár Kinga a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy az Egészségügyi Világszervezet magasról nagyon magasra emelte a koronavírus-járvány veszélyének szintjét, az ajánlásaiban Magyarországot nem érintette, ennek ellenére az operatív törzs folyamatosan nyomon követi a WHO ajánlásait. Az eddiginél szigorúbb intézkedések bevezetését nem tartják indokoltnak.  

Továbbra is arra kérnek mindenkit, hogy 

  • Mérlegeljék a külföldre utazást.
  • Ha az utazás mellett döntenek, regisztráljanak a konzuli szolgálatnál.
  • Ha fertőzött területről érkeznek, ne menjenek közösségbe.
  • Figyeljék a tünetek jelentkezését és azok észlelésekor telefonáljanak a háziorvosuknak.
  • A higiéniai előírásokat tartsák be. 

300 ezer maszkot szállítottak ki

Samu Attila elmondta, hogy az operatív törzs úgy döntött, a büntetés-végrehajtás készleteit a lakossági igények kielégítésére fordítják, ezért péntek délelőtt 300 ezer maszkot már kiszállítottak. A maszkok gyártása folyamatos, két műszakban készülnek a termékek, és az alapanyag a további gyártáshoz biztosítva van, bár az alapanyagoknál brutális drágulást tapasztalnak. 

Arra a sajtóértesülésre miszerint az országos tisztifőorvos úgy rendelkezett, elkülönítő részlegeket kell kialakítaniuk a kórházaknak, illetve, hogy lesz-e változás a látogatási rendben, elmondta, hogy a kórházakban korábban is voltak elkülönítő részlegek.  Azt is elmondta, hogy a látogatókra vonatkozó eljárásrend keretjellegű, megengedő, és a kórházakra bízza, hogy a tisztifőorvos ajánlásait tovább szigorítják vagy nem.

A fővárosi operatív  törzs megalakulásával kapcsolatban elmondta, hogy a járványügyi helyzet kezelése állami feladat, ha az operatív törzs szerepet szán az önkormányzatoknak, arról az önkormányzati tájékoztató rendszeren keresztül értesítenek. Ha pedig Budapesten az országostól eltérő eljárásrendet szükséges alkalmazni, akkor arról tájékoztatni fogják a fővárost.