Orbán: A klímaválság elérte a Jobbikot, olvadásnak indult, mint a jéghegy

D  AS20200302015
2020.03.02. 14:51

Orbán Viktor is megjelent a parlament március 2-i ülésének azonnali kérdések óráján, az ellenzéki frakciók szokás szerint igyekeztek megszorongatni a miniszterelnököt. 

Jakab Péter (akivel ma jelent meg interjú az Indexen) kezdte, aki szerint Orbán évértékelője olyan volt, mint a vagyonnyilatkozata: papíron stimmelt, csak nem volt köze a valósághoz. A Jobbik frakcióvezetője felidézte, hogy több fideszes politikus szerint Orbán elvesztette kapcsolatát a valósággal, szerinte néha jó lenne, ha a sas leszállna azok közé, akiket verebeknek néz; egyébként pedig arról az országról beszéljen, ahol a falvakban se háziorvos, se rendőr, se postás, a közmunkán túl pedig nincs B terv. 

Orbán szerint Jakab megszólalásai hemzsegnek a személyeskedő sértegetésektől, ő pedig egy olyan országról beszél, amelyet 2010-ben azok vittek csődbe, akikkel most a Jobbik szövetkezett.

Úgy látom, a klímaválság a Jobbikot is elérte, olvadásnak indult, mint a jéghegy

– mondta Orbán, aki felidézte a Jobbikot utóbbi időben elhagyó politikusok nyilatkozatait.  

A dunaújvárosi jéghegynél erőteljes léket kapott a fideszes Titanic

– vágott vissza Jakab, aki ezután arról beszélt, hogy évente Magyarországon 34 ezer ember hal meg az egészségügy állapota miatt. 

Orbán erre gratulált az ellenzék dunaújvárosi győzelméhez, ebből is nyilvánvalóvá vált szerinte, hogy a mandátumot a Gyurcsány-féle baloldallal közösen szerezték meg. A kormányfő Jakab egyik korábbi nyilatkozatát is idézte, amely szerint neki sem egyszerű Dobrev Klárával egy színpadon állnia, ilyenkor nagyokat kell nyelnie, és ki kell lépnie a komfortzónásából. 

Amikor eljön az igazság pillanata, és az ön lesz az utolsó párttag, aki elhagyja a székházat, ne felejtse el lekapcsolni a villanyt 

– szúrt oda Orbán. 

Egészségügy és koronavírus

Az MSZP-s Harangozó Tamás azt kérdezte Orbántól, hogy szerinte egy faluszéli vályogházban felnövő gyereknek van-e esélye egyetemre menni, és ha tehetséges, lehet-e belőle akár miniszterelnök, ahogy az Orbánnal történt saját bevallása szerint. Harangozó arról is beszélt, hogy a „zsidótörvények időszakát idézi az a hangulatkeltés, ami a cigányság ellen zajlik”. 

Orbán arra a felvetésre, hogy mindig csak személyeskedik, azzal reagált, hogy olyan választ adnak, amilyen a kérdés, ez a politika szabálya. Ha pedig zsidótörvények, akkor Gyöngyösi Márton akarta összeírni a parlament és a kormány zsidó tagjait – mondta. A miniszterelnök azt is kijelentette, hogy több esélye van ma egy nehéz helyzetből induló fiatalnak, mint 2010 előtt. 

Harangozó szerint Orbánnak fogalma sincs, hogy milyen országot vezet, mire Orbán azzal felelt, hogy míg 2010-ben 3,6 millió ember dolgozott, ma már 4,5 millió embernek van munkája. 

A DK-s Arató Gergely azzal kezdte, hogy Orbán miért nem válaszolt Jakab Péter egészségügyet érintő kérdésére, és arra, hogyan fognak megbirkózni a koronavírussal, ha az megjelenik az országban, miközben 10 ezer ember hiányzik az egészségügyből. 

Orbán szerint a koronavírus többet érdemel, mint hogy csak így bele-belekapjanak, nincs fertőzés, de valószínű, hogy lesz, mivel minden környező országban megjelent már. „Képesek leszünk arra, hogy kezelni tudjuk, ha ideér” – mondta. Később Orbán arról is beszélt, hogy ma 6 ezerrel többen dolgoznak az egészségügyben, mint 2010 előtt, amikor is a szocialista kormányok több ezer embert elbocsátottak az egészségügyből, és felszámoltak 16 ezer aktív ágyat. 

Paks 2 és a karbonsemlegesség

Keresztes László Lóránt (LMP) arról beszélt, tíz év alatt több százezer fiatal ment el az országból, minden hatodik magyar gyerek külföldön születik, de vajon mikor jön el az a pont, hogy a kormány visszalép Paks 2-től, és Orbán vállalni fogja-e ezért a felelősséget? 

Orbán kijelentette: elismeréssel van azon fiatalok iránt, akik kipróbálják magukat külföldön is, nem tesznek semmi rosszat, ne támadják őket. A külföldre menő fiatalok számában Magyarország Közép-Európában kedvező helyzetben van – mondta Orbán. Paks 2-ről azt mondta, hogy nincs olyan karbonsemleges gazdaságú ország, ahol nem használnak atomenergiát. 

Mellár Tamás (Párbeszéd) azt mondta, szegény családból származik, felmenői kulákok voltak, ő mégis diplomát tudott szerezni a Kádár-rendszerben, a rendszerváltás után egyetemi professzorként az a benyomása, hogy az elit gyerekei járnak már egyetemre.  

Orbán szerint az idő múlása megzavarja az ember emlékeit, de szerinte a társadalmi mobilitás szempontjából „földicsért” kommunista rendszerben a fiatalok 10 százaléka járt egyetemre, ma viszont 30. 

Azt akarja nekünk bemesélni, hogy az volt a jó világ?

– kérdezte Orbán. Mellár válaszát azzal kezdte, hogy a két időszakot nem lehet összehasonlítani, ami nyilvánvalóan magas labda volt a bekiabáló hallgatóságnak, hiszen éppen ő hasonlította össze a két időszakot egy perccel korábban. 

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) azt kérdezte, hogy az újabb migrációs hullám miatt felállítja-e a kormány az önálló határőrséget, mire Orbán közölte, hogy a magyar határ őrizetét a rendőrség és a katonaság együttesen látja el. 

(Borítókép:  Orbán Viktor azonnali kérdésre válaszol az Országgyûlés plenáris ülésén 2020. március 2-án. - fotó:  Kovács Tamás / MTI)