Nyugaton 21 fokot mértek, míg keleten csak hatot

2020.03.11. 14:16

Szerda délben 15 fokos különbséget mértek Magyarország két pontja között, kivételesen nyugaton volt sokkal melegebb, mint keleten. Az Időkép.hu adatai szerint volt olyan, amikor Szombathelyen 21 fok volt, Cégénydányádon pedig csak hatot.

Orvosmeteorológia

Meleg fronthatással számolhatnak az arra érzékenyek az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint. Náluk felléphet fejfájás, migrén, illetve álmatlanság. Csökkenhet a koncentráló-képesség. A keringésre is hatással van az időjárás: gyorsabbá válik a szívműködés, emelkedik a vérnyomás, emiatt is nőhet a vérzésre való hajlam (orr-, gyomor-, agyvérzés), és gyakoribbá válhatnak az embóliák, vérrögös elzáródások.

Előrejelzés

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint szerdán északnyugat, nyugat felől vékonyodik, szakadozik a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Délután már csak néhol lehet futó zápor, majd késő estére az északkeleti megyékben is mindenütt megszűnik a csapadék. Éjszaka jelentősen csökken a felhőzet, Borsodban és Szabolcsban foltokban köd is képződhet.

Csütörtökön a fátyol- és kevés gomolyfelhő mellett sok napsütés várható, de az északkeleti határ mentén lehetnek felhősebb területek is. Csapadék nem lesz. Ma a nyugati, majd északnyugati szelet az ország északi felén, csütörtökön a délnyugati szelet az északnyugati megyék kivételével nagy területen erős, az ország északkeleti harmadán viharos közeli széllökések kísérik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 9 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 18 és 22 fok között valószínű.

Távolabbi kilátások

Pénteken többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, és sokfelé várható eső, zápor, majd szombattól nagyrészt derült vagy gyengén felhős, napos, száraz időre számíthatunk.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 10 százalékán lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet pénteken 4 és 9, később többnyire -3 és +3 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet nagyrészt 10 és 15 fok között, vasárnap 10 fok körül alakul.