Ilyen piros lapot kell kitűzniük azoknak, akik hatósági házi karanténba kerülnek

2020.03.13. 08:41

A veszélyhelyzet elrendelése után szerdán éjfélkor megkezdődött a határforgalom ellenőrzése, a potenciálisan fertőzöttnek gondolt személyeknek a hatóságok hatósági karantént rendelhetnek el. Ahogy azt a hivatalos honlapon írják, ez egy rendkívüli járványügyi intézkedés.

A hatóság ilyenkor elrendeli, hogy a potenciálisan fertőzött, de tünetmentes személy 2 hétig az otthonában köteles tartózkodni és vendéget nem fogadhat. A bejárati ajtóra ilyenkor köteles egy hatósági feliratot („piros lapot”) kiragasztani, amely arra figyelmeztet, hogy a lakásban olyan ember tartózkodik, aki járványügyi megfigyelés alatt van. Ha megszegi a karantén szabályait, akkor bűncselekményt követ el.

– írják. Ilyen hatósági karanténra kötelezik azokat a magyar lakosokat, akik Olaszországból érkeznek haza, akkor is, ha tünetmentesek. Akinél a koronavírus-fertőzés gyanúja felmerül, azt mentővel kórházba viszik, azok pedig, akik tünetmentesek, kötelesek 14 napig hatósági házi karanténban maradni.

Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy pl. az Olaszországból hazatérő magyar állampolgárnak a határátkelőhelyeken a rendőrség átad egy hatósági kötelezést, ami alapján neki hatósági házi karanténban kell maradnia 14 napra és a bejárati ajtóra köteles kiragasztani a számára átadott „piros lapot” ( hatósági figyelmeztető feliratot). A hatósági házi karanténra vonatkozó szabályok betartását a rendőrség ellenőrzi.

A hatósági házi karantén ideje alatt a lakásban/házban kell maradni, vendéget nem lehet fogadni. A részletes szabályokról a hivatalos koronavírus oldalon írnak bővebben.

piros lap - hatosagi hazi karanten
Fotó: koronavirus.gov.hu / koronavirus.gov.hu