Koronavírusos beteg volt a kótaji háziorvosi rendelőben

2020.03.13. 11:52

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kótajon március 11-én ellátott egyik betegnél koronavírus fertőzés igazolódott, közölte a település háziorvosa, Dr. Kiss Csaba a Facebook-oldalán. Mint írja,

A páciens a rendelőből egyből a Fertőző Osztályra került, annak ellenére is, hogy nem esett bele a hatályos eset definícióba.

A rendelőben kiragasztott közlemény szerint a páciens nem kótaji lakos és nem is Kótajban dolgozik, így a fertőzés átadására kicsi az esély a településen.

A tisztiorvosi szolgálat minden esetleges kontakttal fel fogja venni a kapcsolatot, senkinek nem kell szűrővizsgálatra jelentkeznie. Ugyanakkor az orvos és az asszisztense, akik ellátták a beteget, két hét karanténba vonul.

Dr. Kiss Csaba az Indexnek elmondta, a kótaji rendelőben azonosított páciens benne van az operatív törzs által eddig bejelentett 19 esetben, ő a 41 éves magyar férfi, aki Hollandiában és Angliában járt a közelmúltban. A férfi a Szent László kórházban van karanténban, a kontakjai vizsgálatai megkezdődtek. A háziorvos megerősítette, a településen élők nagy valószínűséggel nem érintkeztek a férfival, ezért pánikra semmi ok.

89786425 152846672537133 369795460119920640 n
Fotó: screenshot / Facebook

A Szon.hu megyei hírlap később kiderítette, hogy egy nyíregyházi férfiról van szó, akinek az élettársa a Marso Kft-nél dolgozik. A cég ügyvezető igazgatója a lapnak azt mondta, rendkívüli munkaszünetet rendeltek el péntekre, az összes alkalmazottat hazaküldték a telephelyről, és a kolléganő tesztjének eredményére várnak.