Jusztin
13 °C
30 °C

Már hárman haltak meg koronavírus-fertőzésben Magyarországon

AJO 0465
2020.03.20. 11:20

Két idős magyar beteg hunyt el koronavírus-fertőzés miatt, egy 79 éves és egy 68 éves magyar férfi. Ezzel háromra nőtt az elhunytak száma Magyarországon, írja a hivatalos kormányzati honlap

Péntekre újabb magyar állampolgároknál és egy iráninál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 85-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma, írja a hivatalos kormányzati tájékoztató oldal.

A járvány második szakaszához – a csoportos megbetegedések szakaszához – értünk, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés. Magyarországon is már bárhol jelen lehet a vírus.

A tömeges fertőzés lelassításához nagyon fontos, hogy az idősek, a diákok, és aki teheti, az maradjon otthon, és mindenki tartsa be a szabályokat és az ajánlásokat. A hazánkban diagnosztizált 85 koronavírus-fertőzött közül 73 magyar állampolgár, 10 iráni, 1 brit, 1 kazah. A március 20-i hivatalos számok szerint 116 ember van karanténban koronavírus gyanúja miatt, 7 főt gyógyultnak nyilvánítottak és 3007 tesztet végeztek el.

DSC 9178
Fotó: Bődey János / Index

Csütörtökön is ülésezett a koronavírus miatt az operatív törzs, amelynek ülése előtt Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár néhány változásról tett bejelentést: a védekezés újabb szakaszába lépett, és minden arra mutat, hogy nem tudjuk elkerülni a tömeges megbetegedések fázisát is. Jönni fog a tömeges megbetegedések szakasza, egyelőre nem tudni, hogy mikor, de elkerülhetetlen.

sajtótájékoztatón elhangzott legfontosabb információk:

  • Ellenőrzik és büntetik azokat, akik nem tartják be a kereskedelmi egységek nyitvatartására vonatkozó szabályokat. A dohányboltok a lakosság szerepének ellátásában zajló szerepe miatt lehetnek nyitva.
  • Mindenki felelőssége, hogy fertőzöttként, hiába érzi magát egészségesnek, izolálja el magát, ne fertőzzön. Jelenleg 355-en vannak házi karanténban, a rendőrség összesen 8293 ellenőrzést végzett e körben.
  • A mai WHO ajánlás szerint minden gyanús esetet laboratóriumi vizsgálattal kell ellenőrizni, és a szoros kontaktokat kell vizsgálni. Magyarországon ez zajlik a kezdetektől, mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos.
  • Péntektől már egy stúdióból fognak sajtótájékoztatót tartani. Előzőleg emailen kell kérdéseket küldeni, és a résztvevők körét ki fogják terjeszteni.
  • Továbbra sem tervezik a kijárási tilalmat.

Csütörtökön Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő tartott kormányinfót. A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban elhangzott, hogy a következő napokban ugrásszerűen meg fog nőni a fertőzések száma, a látens megbetegedésekből mindig sok van. Pintér Sándornak két tesztje is negatív lett, mondta Gulyás, a házi karanténból kijött, igaz, 14 napnál korábban.

Ami a gazdaságot illeti, a törlesztési moratóriummal a nem törlesztett részletek nem vesznek el, hanem később válnak esedékessé, azaz a futamidő nő. Tőkeként nem lehet majd elszámolni a kamatot. A tízéves futamidős babaváró hitel törlesztésére is vonatkozik az akcióterv, ott nincsen befizetési kötelezettség, viszont a futamidő sem nő. Nem kell törleszteni a diákhitelt sem, a fogyasztási hitelek thm-je nem lehet magasabb 5,9 százaléknál.

HETI 140 MILLIÁRD FORINT KIESÉST JELENT MOST A GAZDASÁGBAN A VÍRUSHELYZET, SZÁZEZRES MUNKANÉLKÜLISÉGRE KELL FELKÉSZÜlNI.

(Borítókép: A fővárosi Szent László Kórház épülete. Fotó: Ajpek Orsi/Index)