Ha kezet mos a használata után, nem jelent különös veszélyt a készpénz

2020.03.21. 17:40

A koronavírus terjedése szempontjából a készpénz használata nem jelent extra kockázatot az egyéb közös használatú tárgyakkal való érintkezéshez képest - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a hétköznapi vásárlások során a mindig fontos az alapvető higiéniai szabályok betartása. 

Nem jelent kiemelt veszély a készpénzhasználat, csak kezet kell mosni

A Magyar Nemzeti Bank és a jegybankon kívüli készpénzlogisztikai szolgáltatók napi rutinjának a része, hogy az elhasználódott bankjegyeket kiszűrik a forgalomból. Több európai jegybank és a WHO is felhívta a figyelmet arra, hogy a készpénz használata nem jelent kiemelt kockázatot a koronavírus terjedése szempontjából, ugyanakkor egy szélesedő pandémiás helyzetben a megszokottnál is fontosabb az alapvető higiéniai szabályok betartása a kockázatok csökkentése érdekében.

A bankkártyás vagy telefonos fizetés után, és a készpénzes fizetés után is indokolt az alapos kézmosás és fertőtlenítés.

A jegybank a járvány elleni védekezéshez hozzájárulva logisztikai központjában átmenetileg bevezette azt az intézkedést, hogy a készpénzforgalomból naponta zárt konténerekben befizetett bankjegyeket minden esetben a vírus túlélési periódusával összhangban két hétig pihenteti.

A jegybankból kifizetésre kerülő kötegelt bankjegyeket zsugorfóliázzák és ennek során azok egy 160-170 Celsius-fok hőmérsékletű alagúton haladnak keresztül. A készpénzlogisztikai szolgáltatók és jegybank mindent elkövetnek annak érdekében, hogy a higiéniai szabályok következetes betartása esetén a forgalomban lévő bankjegyek a pandémiás körülmények közepette se jelentsenek magasabb kockázatot, mint bármely más közösségi használatú tárgy.

Arról, hogy a Magyar Nemzeti Bank mit tesz, hogy a készpénzhasználattal kevésbbé terjedjen a vírus, itt írtunk bővebben. 

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!