Reggel óta folyamatosan havazik, és még nincs vége

2020.03.23. 07:26 Módosítva: 2020.03.23. 16:06

Hétfő hajnal óta havazik az országban, délutánra egyes helyeken már közel 10 centi hó hullott, derül ki több időjárásgyűjtő oldal posztjából. Az Időkép szerint szerda délutánig délen 10 centi, helyenként 15-20 centi hó is eshet, de már kora délutánra volt ahol alpesi látványvilág alakult ki.

Ezt a fotót Kecskemét közelében készítette a metkep.hu egyik olvasója.

Az Index egyik olvasója Gábor és a lánya egészen bizarr építménnyel ünnepelte meg a tavaszi hószakadást. Megépítették az embernagyságú koronavírust, hóból. 

Az olvasónk által snovid-19-nek elnevezett vírusutánzat.
Az olvasónk által snovid-19-nek elnevezett vírusutánzat.
Fotó: olvasónk Gábor

Ez az Időkép bajai csillagvizsgálóban elhelyezett kamerájának timelapse felvétele, arról milyen hirtelen jött, majd ment tovább havazás Baján: 

szanko
Fotó: Mónus Márton / MTI

Ez pedig egy kecskeméti poszt még éjjeltől:

De munkatársaink a XVII., XIX. kerületből és Gödről is hószállingózást jelentettek, Kazincbarcikán a háztetők fehéredtek ki foltokban.

A jelenlegi előrejelzések szerint csütörtökig maradni fog a szokatlanul télie, szeles idő, a maihoz hasonló hóesésre azonban már nem kell számítani, csupán enyhébb havazás, havaseső lehet a következő napokban. 

A Magyar Közútkezelő reggel téli üzemmódra váltott. Azt írták, 12 órás váltott műszakokban, 0-24 órás szolgálat mellett végzik a szükséges síkosságmentesítési és hóeltakarítási munkákat.

Azt is írták, hogy az időjárási előrejelzések alapján hétfőn napközben az ország déli felén többfelé várható havazás, északabbra szórványosan kisebb havazás, hószállingózás.

Bács-Kiskun, Baranya és Tolna megyében 12 óra alatt 5 centimétert meghaladó friss hó hullhat. A Szentgotthárd–Szeged vonaltól délre, hétfő estétől pedig akár további 5-6 centiméternyi tapadó hó eshet a Dél-Alföldön és Baranyában.

Az ország északi felén legfeljebb lepelnyi réteg alakulhat ki. A Mecsekben, ahol jobbára porhó valószínű, a viharos északkeleti szél hófúvást okozhat.

„A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a fenti előrejelzések alapján újra téli üzemmódra állítja át 94 mérnökségét. Ez többek között azt jelenti, hogy a mérnökségek újra 24 órás szolgálatot látnak el, az ott dolgozók pedig 12 órás váltott műszakokban végzik el feladataikat. Továbbá a szükséges adaptereket és téli üzemben használható munkagépeket is újra bevetik a szakemberek. A jelenlegi járványügyi veszélyhelyzet kapcsán arra is ügyelnek, hogy a különböző műszakokba beosztott kollégák fizikai érintkezésének, találkozásának száma korlátozva legyen, a szüksége eszközök, helyiségek fertőtlenítéséről is folyamatosan gondoskodnak” – írták.

A társaság a szükséges megelőző, preventív síkosságmentesítési munkákról is gondoskodik, illetve az Országos Közutak Kezelési Szabályzatának megfelelően, az egyes utak úthálózatban betöltött szerepe szerint a hóeltakarítási munkákról is ütemezetten gondoskodnak.

Élni fogok még, amikor mind meghalunk?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!