Tömött sorokban vártak a beléptetésre a Ferihegyre érkező utasok

2020.03.23. 13:49

Több olvasónk is jelezte, a Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtéren nagyjából 400 utas torlódott fel a beléptetésnél. A Dubajból 11:45 körül leszállt Emirates járatának egyik utasa azt írta:

Megnézték, hogy nem olaszból jövünk, és utána nagyon lelassult a beléptetés. Aki nem volt beteg, az már az lesz.

Olvasóink egy-másfél órás várakozási időről számoltak be, és több képet is küldtek a hosszú, tömött sorról. Egyik olvasónknak a tavaly márciusához képest 90 százalékkal kisebb forgalmat bonyolító reptér rendőrei azzal indokolták a torlódást, hogy „lassan megy az ellenőrzés, túl sokan érkeztek a gépen”.

Olvasói videó - Ferihegy, 2020.03.23-án

Beszámolók alapján két és fél óra után jelent meg a Budapest Airport egyik illetékese, és arra kért mindenkit, hogy „tartsanak egymástól egyméteres távolságot”. A némiképp megkésettnek tűnő intézkedést forrásunk szerint

röhögés és taps fogadta.

Egyébként a dubaji járaton utazók rendszerint igen sokfelől érkeznek, nem csak az Egyesült Arab Emírségekből. Dubaj ugyanis az Emirates gyűjtőpontja (ún. „hub”), ahol a Kelet-Ázsia minden részéről érkező járatokról az utasok átszállnak az Európa felé tartó gépekre (és fordítva).

Korábban többen is jelezték, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren nem veszik szigorúan az érkező utasok ellenőrzését. A Budapest Airport is elismerte, hogy a Kínából, Dél-Koreából, Iránból, Izraelből vagy Olaszországból érkező külföldi állampolgárok nem léphetnek az ország területére, az ezekből az országokból érkező magyar állampolgároknak pedig kötelező szűrővizsgálaton kell átesniük, azonban a többi fertőzött területről (márpedig ezekből egyre több akad) érkező gépekről nem született rendelet.

cikk
Fotó: Olvasói fotó / Index

Az utasirányítással kapcsolatos kérdéseinkkel megkerestük a Budapest Airportot is, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy

mivel az országba való beléptetéskor az utasok részletes kikérdezése zajlik a rendeletben elrendelt előírás szerint, ezért az útlevél ellenőrzés a korábbinál lassabban zajlik. Az automata útlevél kapuk is lezárásra kerültek, vagyis minden érkező utas útlevelét az útlevél-ellenőrző kapuknál ellenőrzi a Repülőtéri Rendőri Igazgatóság.

A reptér üzemeltetője azt is hangsúlyozta, hogy „a hangosbemondón keresztül hívjuk fel az utasok figyelmét, hogy tartsák az 1 méteres távolságot egymástól”.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!