Ha a trafikok eltérnének a nyitvatartástól, kötbért kellene fizetniük

DSC 9847
2020.03.25. 07:39

Sörözőm van, ami 15 órakor bezár, ellenben a szemben lévő dohánybolt kocsmaként üzemel estig. Ezt soha senki nem ellenőrzi, nem csak most, máskor sem. Nem gondolom hogy 15 óráig nem tudja beszerezni a dohányterméket, aki dohányzik. Mi az oka hogy kikerült a korlátozott nyitvatartás alól?

– kérdezte az egyik olvasónk, de nem ő volt az egyetlen, aki hasonló kérdéseket feszegetett. 

Tény, hogy a dohányboltokra nem vonatkozik a 15 órai zárás. Ahogy az élelmiszerboltok, a patikák, a drogériák és a benzinkutak, a trafikok is addig maradhatnak nyitva, ameddig a vészhelyzet kihirdetése előtt. Akárcsak a kaszinók. 

Bár az egyik kormányinfón rákérdeztek, Gulyás Gergely nem tudta megindokolni, miért nem korlátozták a kaszinók nyitvatartását, a dohányboltok esetében könnyebb ezt a kérdést megválaszolni: az állam biztosítani akarja, hogy az emberek a dohánytermékekhez is hozzáférjenek, akárcsak az élelmiszerhez, a gyógyszerekhez vagy éppen az üzemanyaghoz. 

Dohányboltot csak az a kiskereskedő üzemeltethet, aki erre az államtól engedélyt kapott és az állammal koncessziós szerződést kötött. A koncessziós szerződés kötelezi a kiskereskedőket arra, hogy folyamatosan biztosítsák az ellátottságot, mivel a nemzeti dohányboltok a magyarországi kiskereskedelmi alapellátás részei. A trafikosok még a pályázatkor vállaltak egy bizonyos nyitvatartási időt. Ezt a koncessziós szerződés értelmében tartaniuk is kell.  

A szerződés tehát rögzíti azt is, hogy mennyi ideig kell nyitva tartania egy trafiknak. Úgy tudjuk, erre vonatkozóan eltérőek lehetnek a szerződések, de az biztos, hogy a szerződések többségében jóval nagyobb óraszám van megállapítva, mint amennyi óraszámot kiadna az, ha a trafikos délután 3-kor lehúzná a rolót. Ha eltérne a szerződéstől, akkor pedig kötbért kellene fizetnie. 

Magyarán a trafikosoknak nemcsak hogy megengedett a 15 óra utáni nyitvatartás, hanem kötelező is. De valójában nem ennyire egyszerű a helyzet. Egyrészt a birtokunkba került egy tájékoztató, amit a trafikoknak az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Rt. küldött ki. Ebben az ND hangsúlyozza az ellátási kötelezettséget és azt, hogy a trafikok a kiskereskedelmi alapellátás részei, ezért az ellátást folyamatosan biztosítani kell. Ugyanakkor a cég lehetőséget ad arra is, hogy a szerződésben meghatározott nyitvatartási feltételektől eltérjenek a kiskereskedők, ha a járványügyi helyzetből adódóan nem tudnak eleget tenni annak. Igaz, a levél hangsúlyozza, hogy a „legvégső állapotig törekedni szükséges az ellátási feladatok biztosítására”. 

De amennyiben olyan helyzet áll elő, hogy az ellátás lehetetlenné válik, úgy az ND „minden ilyen eset kapcsán – figyelembe véve valamennyi körülményt – egyedileg, a dohányboltok érdekeit is szem előtt tartva mérlegelni fogja az ügyet és ennek megfelelő méltányos döntések meghozatalára fog törekedni az ellátási kötelezettség megszegése esetére kikötött kötbér megfizetésére vonatkozóan”. 

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!