Online társkeresőn csalt ki pénzt egy banda 145 férfitól

2020.03.25. 09:13

A Szentesi Járási Ügyészség vádat emelt azzal a két nővel és öt társukkal szemben, akik magukat özvegyasszonynak, egyedülálló nőnek adták ki különböző társkereső fórumokon és csaptak be valótlan okokra hivatkozva kölcsönkért pénzekkel több, mint 140 férfit, írta közleményében az ügyészség.

A vádirat szerint a két nő és 5 társa – akik mind egymás rokonai vagy ismerősei - jövedelem híján 2015. januárjában elhatározták, hogy internetes társkereső oldalakon magukat álnéven egyedülálló nőnek, özvegyasszonynak adják ki, és úgy kérnek kölcsön a férfiaktól kamuindokokkal, hogy soha nem adják meg a pénzt.

A két nő a személyes találkozásokon magát fodrász tanulónak adta ki és azt állította, hogy már csak a bizonyítvány átvételéhez kellene pénz az utazásra. Megadták állítólagos oktatójuk számát is, amin aztán elváltoztatott hangon saját maguk igazolták a fiktív történetet.

Az első pénzátadást követően a következő álindok az útközben meghibásodott autó javítási költsége volt, ennél a sztorinál a többi vádlott-társ magát szerelőnek kiadva igazolta le a történetet. Ha az átvert férfi még ekkor sem fogott gyanút, akkor a következő körben bírságokra, ügyvédi díjakra, hagyatékkal kapcsolatos költségekre hivatkozva kértek kölcsön, a vádlott-társak pedig magukat rendőrnek, börtönőrnek vagy ügyvédnek kiadva erősítették meg a sztorit.

A vádlottak több bankszámlát nyitottak, a pénzeket ezekre utaltatták, majd köddé váltak. 2015. január és 2019. januárja közötti időszakban 145 sértettet tévesztettek meg. Az egy-egy férfinek okozott kár 20 ezer és 14 millió forint között szóródott.

A járási ügyészség a vádlottakat az egyes sértetteknek okozott kár nagysága szerint minősülő és büntetendő csalás bűncselekményével vádolja, melyeket bűnszövetségben és üzletszerűen követtek el. A vádemeléskor szabadlábon védekező vádlottak bűnösségének kérdésében a Szentesi Járásbíróság fog dönteni.