Az ügyészség felülvizsgálta a szoci politikus fia elleni nyomozást

2020.03.25. 10:18

Március elején írtunk cikket két, egyformának tűnő, de büntetőjogilag mégis másképp értékelt ügyről. A lényeg nagyon röviden, hogy egy fideszes kötődésű győri és egy MSZP-s kötődésű soproni választásiplakát-szaggatás után a fideszes aktivisták elleni büntetőeljárást megszüntették, a szoci szimpatizáns (konkrétan Kránitz László MSZP-s politikus fia) ellen viszont lopás miatt indítottak büntetőeljárást.

Vadai Ágnes DK-s képviselő ezek után írásbeli kérdésben méltatlankodott a Legfőbb Ügyésznél, hogy ez hogy fordulhat elő, az ügyészség honlapjára pedig felkerült Polt Péter válasza. Eszerint a Győr-Moson-Sopron-megyei Ügyészség felülvizsgálta a két nyomozás törvényességét, és megállapította, hogy a bizonyítékok eltérő értékelése okozta az eltérő jogi álláspontot.

A győri ügyben nem volt szükség intézkedésre, ám a lopás vétsége miatt a Soproni Rendőrkapitányságon  indult büntetőügyben az ügyészség "intézkedett a törvényes minősítésről". Ennél bővebbet nem írt az ügyészség, de vélhetően ezt úgy lehet lefordítani, hogy immár nem folyik büntetőeljárás lopás miatt.

Az ügyészség hozzáteszi: választási plakátot leszaggatni továbbra is rongálásnak minősül, összeghatártól függ, hogy szabálysértés, vagy bűncselekmény.