50 százalékot kapna a Fidesz egy országos választáson

2020.03.31. 20:57 Módosítva: 2020.03.31. 23:56

Stabilak maradtak a pártpreferenciák, nincsenek nagy trendek, csak 1-2 százalékos változások. A Fideszre továbbra is 31 százalék szavazna, egy hajszállal javított a DK (9-ről 10 százalékra), három párt szorosan követi egymást: a Jobbik 7, a Momentum 6, az MSZP 5 százalékon a teljes népességben a ZRI Závecz Research Intézet március első felében végzett közvélemény-kutatása szerint.

 A biztos pártválasztók között a Fidesz 50 százalékos, a második helyen a DK áll 16 százalékkal, a Jobbik és a Momentum 9 százalékos támogatói körrel rendelkezik, míg az MSZP-nek 7 százaléka van. Az elkötelezett szavazók körében négy párt is 2 százalékos: az LMP, a Mi Hazánk Mozgalom, a Kétfarkú Kutyapárt és a Párbeszéd.

Nemcsak a pártok tábora változott keveset, az összetételük sajátosságai is stabilak. A Fidesz a társadalom minden rétegében a legerősebb párt, de különösen magas támogatottsága van a 60 év felettiek (39%), az alapfokú végzettségűek és szakmunkás képzettségűek (35-35%) valamint a falvakban élők körében (36%). A leggyengébb eredményt a 30 év alattiak körében éri el, de 21 százalékával itt, a fiataloknál is első helyezett.

Ahhoz képest, hogy a parlamenti ciklus közepén járunk, elég magas a választópolgárok aktivitási szintje, 48 százalék menne el egy mostani voksolásra. (Négy évvel ezelőtt, márciusban 42 százalék volt elszánt, nyolc éve 37 százalék.) Jelenleg a Fidesz és a Demokratikus Koalíció hívei a leginkább aktívak, kétharmaduk biztosan menne voksolni. A Momentumosok 60, az MSZP-sek 58, a Jobbikosok 55 százaléka lenne ezekben a napokban biztos szavazó.

Módszertan

Az adatfelvétel ideje: 2020. március 3-13. A megkérdezettek száma: 1000 fő. Minden hónapban más-más 1000 főt kérdeznek meg, személyes megkereséssel, kiválasztásuk az ún. kétlépcsős rétegzett mintavétellel, a teljes véletlent biztosító módszerrel történik, azaz minden felnőtt magyar állampolgárnak azonos esélye van a mintába kerülésre. Ekkora mintánál a közvélemény-kutatás során kapott adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékkal térhetnek el attól, amit akkor kaptunk volna, ha minden választókorú személyt megkérdeztünk volna az országban.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!