Arnold, Levente
17 °C
32 °C

Jönnek a videós tárgyalások

2020.03.31. 19:12 Módosítva: 2020.03.31. 22:20
Új kormányrendeleteket hoztak a veszélyhelyzetre: nem tartanak hagyatéki tárgyalásokat, videós tárgyalásokat tartanak a polgári perekben, nem járnak le a biztonsági tanúsítványok, és megváltozik a közjegyzők tevékenysége is. A cél a hivatalos közlemény szerint a jogbiztonság és az állami eljárások biztosítása a veszélyhelyzet alatt.

Az eljárásjogi intézkedésekről szóló kormányrendelet (itt található) eljárásjogi kérdéseket rendez. Szó van benne a veszélyhelyzet ideje alatti kézbesítéstől, fizetési meghagyástól és a lejáró biztonsági tanúsítványok ügyétől a bírósági cégeljárásokig és a végelszámolásról szóló szabályokig, de a polgári és büntető peres eljárásokra és a közjegyzői eljárásokra vonatkozó szabályozásokra ugyanígy vonatkozik.

Változások egész soráról van szó, néhány pontot emelünk ki ezek közül:

  • A veszélyhelyzet megszűnéséig a fizetési meghagyás végrehajtói kézbesítésére nem kerülhet sor azzal, hogy a kézbesítésre vonatkozó határidő a veszélyhelyzet megszűnését követő napon újrakezdődik.
  • A kézbesítési kifogás, valamint a mulasztás igazolása iránti kérelem előterjesztésének határidejébe a veszélyhelyzet időtartama nem számít bele.
  • Ha a biztonsági tanúsítvány vagy biztonsági szakvélemény a veszélyhelyzet ideje alatt jár le, érvényessége a veszélyhelyzet megszűnését követő 90. napig automatikusan meghosszabbodik.
  • A tájékoztatás szerint a veszélyhelyzet megszűnéséig a fizetési meghagyás végrehajtói kézbesítésére nem kerülhet sor azzal, hogy a kézbesítésre vonatkozó határidő a veszélyhelyzet megszűnését követő napon újrakezdődik.
  • Nem tartanak hagyatéki tárgyalásokat, a hagyatéki eljárások ideiglenesen megváltoznak.
  • A közjegyzői eljárások általában is egyszerűsödnek, jóval több mindent lehet elektronikusan is megtenni.
  • A polgári peres eljárásokat felfüggeszthetik, ha járványveszélyes helyről van szó, de alapesetben lehetőleg hang- vagy videóalapú tárgyalások lesznek. Egyszerűsítik a keresetek beadását is.
  • Büntetőeljárásokban a tanúvallomások videón is megtehetők, és a vádlottnak sem kell feltétlenül személyesen jelen lennie, ha zárlat alatt áll.
  • Ha a bírósági vezetői kinevezés a veszélyhelyzet idején jár le, a határozott idő meghosszabbodik a veszélyhelyzet megszűnéséig.

Az Országgyűlés hétfőn döntött a veszélyhelyzet alatti rendeleti kormányzásról, a fenti rendelkezések alapesetben a veszélyhelyzet végéig érvényesek. Hogy a veszélyhelyzetnek mikor lesz vége, arról a kormány, illetve a kormánytöbbség dönt.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!