Feltorlódtak az ukrán vendégmunkások a záhonyi határon

2020.03.31. 16:15
A záhonyi határátkelőhelyen nincs gyalogos forgalom, a bérelt és tömegközlekedési eszközökkel eddig eljutott ukrán állampolgárokat Ukrajnából érkező buszok szállítják át a határon. Naponta 200-300 ember gyűlik fel a buszokra várva. Szombatig a vonattal érkezők csapatosan vonultak át Záhonyon, ez mára megszűnt.

Reggelente 200-300 ember, főleg uniós országokban vendégmunkásként dolgozó, a koronavírus-járvány miatt hazautazó ukrán állampolgár gyűlik fel a záhonyi határ magyar oldalán, tájékoztatta lapunkat Helmeczi László, Záhony polgármestere. Legutóbb három nagy busz érkezett egy csehországi gyárból, de az ukrán határőrök nem engedik át a határon az idegen rendszámú járműveket a koronavírus-járvány miatt.

Ezért az utasoknak le kellett szállniuk, és meg kellett várniuk, amíg Ukrajnából ukrán buszt nem küldenek értük. Gyalogosan ugyanis szintén nem lehet átkelni a határon: vagy csak ukrán rendszámú gépkocsival, vagy csak ukrán rendszámú busszal. Mint Helmeczi elmondta, délutánra általában elfognyak a várakozók.

A polgármester közölte, hogy szombat éjfélig nagyobb felfordulát okoztak Záhonyban a hazafelé igyekvő ukrán vendégmunkások. Addig ugyanis még járt a vonat, ezért szinte minden órában 20-50 fő csapatostul vonult át a városon a vasútállomástól a határátkelőig. Szombat éjféltől azonban ez megszűnt, mert a vasút leállt.

Korábban a hétvégi megnövekedett átmenő utasforgalom útvonalát fertőtlenítette az a záhonyi önkormányzat.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!