Gergely
4 °C
23 °C

Koronavírus-fertőzött Győr polgármestere és egyik alpolgármestere is

2020.04.01. 21:19 Módosítva: 2020.04.01. 21:35

Pozitív lett a második koronavírus-tesztje, így házi karanténba vonult Dézsi Csaba András győri polgármester. A fideszes politikus ezt maga közölte szerdán késő este kiadott közleményében.

Frissítés:

Szerda éjszaka a város egyik alpolgármestere, Radnóti Ákos is bejelentette, saját Facebook-oldalán, hogy pozitív lett a koronavírus-tesztje. Ahogyan a polgármester, úgy Radnóti is otthonról dolgozik tovább. Arról, hogy Dézsihez hasonlóan tünetmentes-e vagy milyen egészségi állapotban van, nem írt a posztban.

Korábban már kiderült, hogy Lipovits Szilárd győri jegyző is elkapta a koronavírust, neki a múlt hét elején lázzal és felső légúti huruttal kísért tünetei jelentkeztek. A polgármester ezért március 27-én „panaszmentes állapotban, egy magán laboratóriumban, önköltségen” magán is elvégeztette a tesztet, ami negatív lett.

„Tekintettel arra, hogy a negatív teszt is akkor biztos, ha két vizsgálat erősíti meg, ezért március 31-én ismételten elmentem egy kontroll vizsgálatra. Ma este telefonon értesítettek a második vizsgálat eredményéről, amely pozitív eredményt mutat” – olvasható a közleményben.

Bár tünetei továbbra sincsenek, a szükséges intézkedéseket Dézsi megtette. „Az eredményről tájékoztattam háziorvosomat, és a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályát, valamint az előírásoknak megfelelően, házi karanténba vonulok”, írta.

Dézsi Csaba az első magyar politikus, aki igazolt koronavírus-fertőzött lett. Korábban tesztelték Pintér Sándor belügyminisztert, miután találkozott a marokkói Abdelkader Amara közlekedési miniszterrel, akiről néhány nappal később kiderült, hogy fertőzött, illetve a szegedi fideszes parlamenti képviselő B. Nagy Lászlót, aki a koronavírussal fertőzött szegedi rektor, Rovó László kontaktszemélye volt. A teszt azonban mindkettejüknél negatív lett.

Győr-Moson-Sopron megye egyébként az ország egyik koronavírustól leginkább fertőzött területe. Az operatív törzs szerda reggel közölt adatai szerint 26 igazolt koronavírus-fertőzött van a megyében, ennél több csak a fővárosban és Pest megyében van.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!