Ingyen megkapnák az egyházi szociális intézmények az általuk használt ingatlanokat

D KOS20200310037
2020.04.01. 12:44 Módosítva: 2020.04.01. 13:30

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes éjjel benyújtott egy  salátatörvény-tervezetet , amely alapján számos jogszabály módosítását tervezi a kormány a veszélyhelyzetben:  elvenné polgármesterek jogát  a veszélyhelyzetben,  eltörölné  a változtatási tilalmat a Városligetben,  ingatlanokat adna  Schmidt Mária alapítványának, lényegében teljesen elvenné annak lehetőségét, hogy valaki nemet változtathasson.

Egy szintén éjszaka benyújtott másik, önálló törvényjavaslata szerint az egyház szerepét is megerősítené a szociális és gyerekvédelmi ellátások terén.

A tervezet értelmében az egyházi fenntartók ingyenesen megkapják az államtól azokat az szociális vagy gyermekvédelmi intézményként használt ingatlanokat, amiket eddig ingyen, de mozgástér nélkül használtak. Így több idősek otthona, betegotthon és gyerekotthon tulajdonjogát is megkapja az egyház. 

Beletartoznak ebbe a műemlék-épületek és természetvédelmi területek alá eső ingatlanok is, külön engedélyeztetéssel. A jelenleg állami fenntartásban lévő szociális és gyermekvédelmi intézmények egy része európai uniós támogatással érintett. A szabályozás biztosítja ezek esetében az átvevő egyházi fenntartó bevonását. A tervezetben egy 29 ingatlant tartalmazó táblázatot is szerepel.

Ha az intézményeken valami változtatást akarna az egyház, például férőszámot csökkenteni, ahhoz az emberi erőforrások miniszterének engedélye kell majd.

A javaslat értelmében:

Az ingyenes tulajdonba adás során a vagyonelemek átadására per-, teher- és igénymentesen kerül sor, ide nem értve a hatályban lévő bérleti szerződéseket, föld esetében az azok használatát biztosító szerződéseket, valamint és az érintett ingatlanokon esetlegesen fennálló, az ingatlannyilvántartásba bejegyzett vezeték-, szolgalmi- és használati jogokat.

Ha az egyházak végül elállnak ettől, az ingatlanok automatikusan visszakerülnek ingyen az államhoz. 

Az állam így 41 ingatlant és feladatellátást biztosító eszközállományt (ingatlanok és ingóságok) ad át az egyházi fenntartónak.

A javaslat mindezt így indokolja:

A Kormány hosszú távú stratégiai célja, hogy az állami fenntartásban működő szociális és gyermekvédelmi intézményhálózat nyújtotta ellátásban az egyházak szerepvállalását megerősítse, elismeréssel adózva az egyházi szociális feladatok magas szintű ellátása előtt, továbbá erősítve ezzel az egyházak kiemelt társadalmi jelentőségét.

Mindezt "politikai változásoktól mentes, hosszú távú feladatellátás biztosítása érdekében", írja a törvénytervezet. 

(Borítókép:  Orbán Viktor és Semjén Zsolt  az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. március 10-én.- fotó:  Koszticsák Szilárd / MTI)  • Tippek
  • Betét