Varga Judit: A védekezésről szóló törvény addig lesz hatályban, amíg a veszélyhelyzet fennáll

2020.04.01. 10:11

A koronavírussal szembeni védekezésről szóló törvény addig lesz hatályban, amíg a veszélyhelyzet fennáll

– ezt Varga Judit igazságügyi miniszter mondta kedd este az ORF osztrák országos közszolgálati televízió Zeit im Bild című műsorában, amit az MTI idézett.

Varga elmondta, hogy minden országot érinti a jelenség,  és mindenki óvintézkedéseket vezet be, hogy életeket mentsen, megóvja az emberek egészségét, és legyőzze a gazdasági következményeket. 

A parlamentnek nagyobb hatásköre van, mint általában, ugyanis bármikor visszavonhatja a kormánynak adott felhatalmazást, visszavonhatja a védekezésről szóló törvényt. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy objektív tényezők fogják eldönteni: meddig tart a veszélyhelyzet. A kormányt ért bírálatokat alaptalannak nevezte. 

A rémhírterjesztés kapcsán elmondta, hogy ahhoz, hogy valakit megbüntessenek, szándékosan téves állítást kell közölnie, amely az óvintézkedések hatékonyságát negatívan befolyásolhatja. Hozzátette azt is, hogy a valótlan állításoktól meg kell különböztetni a véleménynyilvánítást. A véleménynyilvánítás bármilyen formája nem tartozik ide, így a kormánnyal szembeni kritika sem, függetlenül attól, mennyire kemény a bírálat. Az elfogadott törvény szerint egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetőek azok, aki a járványügyi vészhelyzet alatt szándékosan hazugságot terjesztenek. 

A választásokról azt mondta, hogy az alkotmány szabályozza azt, mikor kell választásokat tartani, és azt egyetlen más törvény sem helyezheti hatályon kívül. Így 2022-ben választások lesznek Magyarországon, az új törvénynek semmi köze ehhez. 

A parlament hétfőn fogadta el koronavírus elleni védekezésről szóló törvényt, amely szerint a veszélyhelyzet idején a kormány a jogszabályoktól eltérő rendkívüli intézkedéseket hozhat az emberek egészsége, a jogbiztonság és a gazdaság stabilitása érdekében. Varga Judit előterjesztésének kétharmados többséget igénylő rendelkezéseit 137 igen szavazattal 53 nem ellenében – sürgősséggel – szavazta meg az Országgyűlés. A törvényről itt írtunk részletesebben.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!  • Tippek
  • Hírek