Több koronavírusfertőzéses beteget diagnosztizáltak egy fővárosi idősotthonban

2020.04.03. 17:58

Öt embert szállítottak kórházba a Pesti Úti Idősek Otthonából koronavírus-fertőzés gyanúja miatt, és a tesztek mindegyikük esetében igazolták a gyanút, jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester.

Fővárosi Önkormányzat Pesti Úti Idősek Otthona
Fővárosi Önkormányzat Pesti Úti Idősek Otthona
Fotó: pestiut.hu

Az időseket gondozó intézmény további 13 lakóját koronavírus-gyanús tünetekkel különítették el, ma pedig ők is kórházba kerültek, így jelenleg hivatalosan megerősített koronavírusos beteg nincs az intézményben. A 13 most kórházba vitt lakó esetében csak a tesztek kiértékelése után lehet majd megmondani, hogy ők is elkapták-e a vírust. A X. kerületi tisztifőorvos az intézményben azonnal járványügyi zárlatot rendelt el.

A Fővárosi Önkormányzat egy magánlabor segítségével azonnal 200 teszt levételéről intézkedett, mind az ellátó szociális dolgozók, illetve a a bentlakók körében. Az intézmény dolgozói minden szükséges védőfelszereléssel és fertőtlenítőszerrel el vannak látva.

Az idősotthonok fokozott védelme érdekében a főpolgármester továbbra is rendkívül fontosnak tartja, hogy a kórházakból, fekvőbeteg-ellátó intézményekből csak egyértelműen negatív koronavírus-teszt birtokában engedjenek vissza idős embereket a szociális otthonokba, mert a látogatási tilalom betartása mellett is e nélkül az ilyen kívülről beérkező lakók fokozott kockázatot jelentenek a veszélyeztetett korosztályba tartozó embereket gondozó intézményekben.

A Pesti Úti Idős Otthon a főváros egyik legnagyobb ilyen jellegű szociális intézménye, ahol 544 férőhely áll rendelkezésre, dolgozóinak száma 200 fő. A fővárosi önkormányzat közleményében azt írta, hogy a fertőzés vélhetően még a látogatási tilalom előtti időszakhoz köthető. Az intézmény honlapja szerint a látogatási tilalmat már március 9-én bevezették, csomagot se lehetett beküldeni. A lappangási idő ennél rövidebb, de kérdésünkre a főváros azt a választ adta, nem tartják kizártnak, hogy egy tünetmentes fertőzött adhatta tovább a vírust.

A koronavírus-fertőzés megjelenése egy budapesti idősotthonban különösen súlyos fejlemény, mivel az ittlakók koruk és egészségi állapotuk miatt a legmagasabb kockázati csoportba tartoznak, és az otthonokban az összezártság miatt a vírus könnyen terjed.

Nem véletlen, hogy külföldön is az idősotthonokban alakult ki több nagy fertőzési gócpont. Spanyolországban Margarita Robles védelmi miniszter jelentette be március 24-én, hogy amikor a hadsereg ellenőrzést tartott az otthonokban, egyes idős lakókat teljesen elhagyatott állapotban találtak, sőt voltak, akik holtan feküdtek az ágyukban. A spanyol egészségügyi miniszter pedig azt mondta, ebben a helyzetben prioritásként kell kezelni az idősotthonokat, és maximális ellenőrzést kell gyakorolni az intézmények fölött. Országos összesítést az elhunytak számáról nem közöltek, de csak a Monte Hermoso otthonban legalább húszan vesztették életüket. Egy Alicante melletti otthon 130 lakójából 26-an meghaltak.

Az idősotthonokban Franciaországban is nagyon sok haláleset történt, a párizsi Rotschild otthonban tizenhatan vesztették életüket, és 80-an megfertőződtek. Itt a szemtanúk szerint szinte "non-stop" zajlott egyes napokon a koporsók elszállítása. A párizsi régióban az otthonok egyharmadába betört a járvány, de a BBC-nek nyilatkozott egy vidéki otthon orvosa is, ahol egyszerre lázasodtak be az idős lakók közül ötvenen, amit súlyos tüdőgyulladás-hullám követett, és végül legalább húszan meghaltak.