Szervác, Imola
12 °C
18 °C

Nem tudják elfogadni az ellenzéki pártok az önkormányzatokat érintő elvonást

2020.04.04. 15:04

Minden támogatható kormányintézkedés mellé odaállunk, de vannak jobbító javaslataink – közölte az ellenzéki pártok közül elsőként reagálva a Párbeszéd szóvivője. Barabás Richárd szerint pártja nem tudja elfogadni, hogy az önkormányzatoktól a gépjármű súlyadót elvonja a kormány, hiszen az önkormányzatok már jelenleg is jelentős bevételkiesést szenvednek el, iparűzési adójuk lényegében nem lesz, így a most bejelentett 34 milliárdos megvonás Barabás szerint lényegében

az önkormányzatok által ellátott ideős gondozás összeomlását vonná magával.

Barabás azt is mondta, hogy a Párbeszéd szerint nem elegendő a bejelentett, egyszeri 500 ezer forintos pluszjuttatás az egészségügyben dolgozóknak, az ellenzéki párt szerint

az orvosok, ápolók és technikai egészségügyi személyzet fizetésének azonnali, száz százalékos emelésére lenne szükség.

A Párbeszéd emellett az egyszeri, azonnali, 100 ezer forintos alapjövedelem mellett is érvelt, és az elmúlt tíz évben meggazdagodott nemzeti tőkés osztályt, ahogy Barabás fogalmazott, a Mészáros- Garancsi klánt pedig veszélyhelyzeti alap létrehozására köteleznék.

Másodikként az MSZP reagált. A párt a kormány által szombaton bejelentett koronavírus-járvánnyal összefüggő intézkedéseinél markánsan baloldalibb gazdaságélénkítő csomagot javasol - mondta Kunhalmi Ágnes. A szocialisták országgyűlési képviselője a Facebookon közvetített online sajtótájékoztatón aránytalannak és szelektívnek nevezte a kabinet elképzeléseit, aláhúzva, hogy szerintük a szolidaritásnak és versenyképesség megőrzésének egyszerre kell érvényesülnie. Kunhalmi úgy fogalmazott, nagyon

hiányolják a kormány tervei közül az "oligarchikus nagytőke" közteherviselését.

A szocialista képviselő elmondta, üdvözlik, hogy a kabinet az MSZP javaslatát elfogadva 500 ezer forintot juttat az egészségügyi dolgozóknak, bár örültek volna, ha ezt nem nyáron, hanem azonnal megkapják az érintettek. Megjegyezte még, hogy további béremeléseket javasolnak az egészségügyi és szociális szférában. Szeretnék, ha a kormány a munkanélküli ellátást 3 hónapról 9 hónapra emelné és 100 ezer forintban minimalizálná annak összegét.

Kunhalmi

arra kérte a kabinetet, hogy átmenetileg vállalja át a bérek 75-80 százalékát a cégektől, továbbá - szintén átmenetileg - vezessen be hatósági árat az alapvető élelmiszerekre, a védőfelszerelésekre és fertőtlenítőkre.

Az MSZP emellett fontosnak tartaná egy elbocsátási stop bevezetését is - tette hozzá. Sőt, hangsúlyozta, a kormánynak áprilisra előre kellene hoznia az év végén esedékes nyugdíj-kiegészítést, a 2,8 százalékos nyugdíjemelés helyett pedig minimum 6,5 százalékos növelésre lenne szükség.

Kunhalmi megismételte pártja azon javaslatát is, amely a 60 év felettiek esetében lehetővé tenné a korengedményes nyugdíjazást. Szólt arról is, szeretnék, ha az önkormányzatoktól nem elvennének forrásokat, hanem újakat adnának nekik, mivel nagy részt vállalnak a vírus járvány elleni védekezésben.

Megírtuk, ma délelőtt jelentette be Gulyás Gergely miniszter, hogy – többek között – az önkormányzatoktól is pénzt vonnak el a koronavírus-járvány elleni védekezés miatt. Egészen pontosan a településeken beszedett gépjárműadót kell átirányítaniuk az önkormányzatoknak a központi költségvetésbe. Ez összesen 34 milliárd forintot tesz ki, de a kormány gazdaságmentő csomagja meghaladná az összesen 1300 milliárd forintot is.

Erre már Gyurcsány Ferenc is reagált, sőt: saját csomagot jelentett be. A DK 3000 milliárdos, átfogó javaslatot tesz a járvány gazdasági és szociális hatásainak kezelésére – címmel közölt sajtótájékoztatóján a Demokratikus Koalíció elnöke bejelentette: az övék körülbelül dupla annyi, azaz több mint 3000 milliárdos  gazdaságmentési csomag, és azt tartalmazza, hogy azok, akik elveszítették a munkájukat, vagy akik meg akarják azt tartani, valamint azok, akik a legkiszolgáltatottabbak, esetleg a frontvonalban dolgoznak, a lehető legkevésbé érezzék meg a válság hatásait.

Az alacsony nyugdíjjal rendelkezőknek, valamint a társadalom, legkitettebb tagjainak plusz juttatások egy sorát javasolja a DK, összesen 20 pontban.

A DK javaslatai között szerepel, hogy akik a veszélyhelyzet kihirdetése óta elveszítették az állásukat, vagy azóta fizetés nélküli szabadságon vannak,

  • a kormány korábbi bérük 80 százalékának megfelelő keresetpótló támogatást fizessen.
  • A családi pótlékot a kétszeresére kell emelni.
  • Azok a nyugdíjasok, akiknek nyugdíja nem haladja meg az átlagnyugdíj másfélszeresét, nyugdíjuk mértékétől függően egyszeri 10-50 ezer forintos nyugdíj-kiegészítést kapnak. Az úgynevezett rokkantnyugdíjban és az otthonápolásban részesülők egyszeri 50 ezer forintos támogatást kapnak.
  • Az egészségügyben és a szociális szférában dolgozók 100 százalékos béremelést kapnak. Erre a kormány hozzon létre egy 50 milliárdos alapot.

Még az is lehet, hogy sokaknak nem kellene lopni

– válaszolta Guyrcsány arra a magának feltett kérdésre, miből lehet megvalósítani a csomagot. 

x

Bár a védekezés valóban hatalmas összegeket emészt fel, Gyurcsány és többi ellenzéki párt szerint nem azokat kellene sújtani, akik így is erejükön felül teljesítenek.

Fekete-Győr András egy Facebook posztban szólította fel az Orbán Viktor környezetében meggazdagodottakat, hogy a pártok mellett ők is segítsenek a járvány elleni védekezésben és fizessenek be ők is a védekezési alapba.

Fekete-Győr azzal kezdte, hogy érdeklődéssel figyelte, ahogyan a Fidesz kifizeti a járvány leple alatt az övéit: 20 milliárd közpénz Mészárosnak vízi élményparkra, 2 milliárd Tiborcznak kikötőfejlesztésre, Schmidt Máriának pedig budai luxus ingatlanok ingyen. Utalva a szombati bejelentésre, miszerint a pártok állami támogatásának 50 százaléka átcsoportosításra kerül a védekezi alapba, így folytatta:

Megértem, hogy a nemzeti szolidaritás jegyében a pártok állami támogatását is a járvány elleni védekezési alapba csatornázzuk – még akkor is, ha a mögöttes szándék sokkal inkább az ellenzéki pártok nehezebb helyzetbe hozása volt. Az a nyomatékos kérésünk, hogy a megszorításokból bejövő források ez egyszer ne a fideszes oligarchákat gazdagítsák, hanem a megélhetési válságba kerülő polgártársainkat segítsék a bajban

– fogalmazott, követelve:

  • Orbán Viktor kormánya ugyanilyen szolidaritást várjon el Rogán Antaltól, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető minisztertől, is, aki 150 milliárdot kapott propagandára,
  • Az atlétikai stadionra fordított 170 milliárd ugyancsak a védekezési alap részét képezze,
  • A nemzeti szolidaritás jegyében az elmúlt 10 év legnagyobb haszonélvezői, az Orbán-család, Mészáros Lőrinc, Garancsi István és társaik is hozzanak áldozatot a nemzetért. 

A kormány védje meg azokat, akik lélegeztetőgépen tartják az országot

– közölte Ander Balázs is. A Jobbik országgyűlési képviselője szerint az a kormány kötelessége lenne meghallani a közúti fuvarozók érdekképviseleteinek kérését és támogatni a szektort, piacot és munkahelyeket védve meg ezzel. A hazai áruszállítás kétharmada közúton zajlik, az ágazat "lélegeztetőgépen tartja az országot" az ellátás biztosításával, így nemzetgazdasági érdek, hogy ez a rendszer ne sérüljön. Hozzátette, a környező országok mindegyike lépett már saját fuvarozóinak támogatása érdekében, versenyelőnybe hozva ezeket a cégeket a magyar piacon is.

Azt is szorgalmazta, hogy a fuvarozókat nyilvánítsák közfeladatot ellátó személyeknek, a határokon pedig biztosítsanak nekik ingyenes koronavírus-gyorstesztet, ahogyan a korábban bankokáltal földönfutóvá tett állampolgárok megsegítését is szorgalmazta.

Ander emlékeztetett arra: az önkormányzatoknak kell ellátniuk az idős és rászoruló embereket, mindez rendkívüli emberi és anyagi ráfordítást igényel tőlük, nem beszélve a járvány miatti gazdasági és pénzügyi károkról, írta a volt jobbikos Bana Tibor is. Ezt tetézné most a kormány egy újabb teherrel, állítja a független képviselő ellenzéki társaival együtt:

Mikor fog hozzányúlni a kormány a TAO-pénzekhez, azokat mikor fogják a járvány megfékezésére fordítani? Mi a helyzet az állami vezetők kiugróan magas fizetéseivel Ne terheljük tovább az önkormányzatokat, inkább támogassuk őket minden erőnkkel

–  írta Bana Tibor, független Vas megyei országgyűlési képviselő, szintén a kormány által bejelentett gazdaságmentő csomagra reagálva. 

Bencsik János független országgyűlési képviselő is pontosan így látja, ő azt közölte:

az elmúlt években kivéreztetett önkormányzatoktól további 34 milliárd forintot elvenni az utolsó döfés lenne különösen úgy, hogy eközben a feladataik még növekedni is fognak, hiszen a kormány mai bejelentése szerint naponta 4000 ember veszíti el munkahelyét Magyarországon.

Ötvenszázalékos béremelést, valamint a "luxusberuházások" leállítását követelte az LMP országgyűlési képviselője is. Csárdi Antal szombati online sajtótájékoztatóján döbbenetesnek nevezte, hogy az önkormányzatok gépjárműadó-elvonásra számíthatnak. A politikus helyes döntésnek ítélte az egészségügyi dolgozók 500 ezer forintos pluszjuttatását, szerinte azonban

nincs rendben, hogy úgy csinál a kormány, mint ha ajándékot adna.

Pártja ezért azt kéri, hogy a kabinet 50 százalékkal növelje az ágazatban dolgozók bérét, amelyre megítélésük szerint megvan a fedezet a büdzsében.

Az önkormányzatok a védekezés frontvonalában vannak – mutatott rá a képviselő – , feladatuk az idős ellátás, az otthon tartózkodó betegek és a karanténban lévők ellátása is. Megszorítások helyett ezért támogatni kell az önkormányzatokat, forrásokkal és védőfelszerelésekkel egyaránt – tette hozzá.

Se helye, se ideje a luxusberuházásoknak

– folytatta, és azok leállítását követelte.

Példaként a Liget Budapest projektet említette és a Hungaroring Zrt. milliárdos támogatását, megjegyezve: a sort hosszasan folytathatná. Szerinte ezek költségeit a védekezésre kellene fordítani. Csárdi végül kijelentette:

mind az önkormányzatok, mind az ellenzéki pártok partnerek a hatékony védekezésben, a források alapját azonban ehhez a kormányzat tudja megteremteni.