Gizella
9 °C
15 °C

Hadházy Ákos: Az új eljárásrend alapján már csak a súlyos betegeket tesztelik koronavírusra

2020.04.05. 16:21 Módosítva: 2020.04.05. 16:24

Hadházy Ákos független képviselő Facebookra kitett videójában arról beszél, hogy az április 1-én Kásler Miklós miniszter által kiadott új eljárásrend értelmében már csak a legsúlyosabb, kórházi kezelésre szoruló, koronavírus-gyanús betegeknél kell tesztelt elvégezni, írja a 444.

Eddig az enyhébb tünetekkel jelentkező betegek tesztelése is megengedett volt, de az új eljárásrend már csak az Európai Betegségmegelőző Központ azon országok számára kiadott ajánlását tartalmazza, amelyekben hiány van tesztekből (eszerint érdemes csak a kórházi eseteket tesztelni.)

A WHO és minden nemzetközi egészségügyi szervezet sokszor és kérlelhetetlenül a minél kiterjedtebb tesztelés mellett áll ki, hiszen ez az egyetlen módja annak, hogy reális képet alkothassunk a járvány valós kiterjedéséről.

Hadházy szerint elképzelhető, hogy a kormányzat nem azért nem tesztel olyan sokat, mint számos európai ország, mert a tesztekre ne lenne égető szükség, hanem mert nincs elegendő teszt. A képviselő szerint a maszkokkal is ugyanez van: a kormány egyszer azt mondja, hogy nem kell hordani őket, mert nem jók semmire, aztán bevallják, hogy mindenkinek hordani kéne maszkokat, csakhogy nem jut mindenkinek.

Az új eljárásrendről, illetve a képviselő állításairól megkérdeztük az Emberi Erőforrások Minisztériumát, illetve az operatív törzset, aminit válaszolnak, frissítjük a cikket.