Tibor
2 °C
8 °C

Dolgozók és betegek is megfertőződtek, lezárták az Irgalmasrendi kórház belgyógyászatát

2020.04.07. 12:46 Módosítva: 2020.04.07. 12:46

A hétvégén járványügyi zárlatot rendeltek el a Budai Irgalmasrendi Kórház belgyógyászati osztályán, ahol információink szerint több egészségügyi dolgozó és beteg is koronavírussal fertőződött.

Az esetről már korábban értesültünk, de vasárnap elküldött kérdéseinkre eddig nem kaptunk választ. Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs keddi tájékoztatóján megerősítette az Index információját. 

Müller részleteket nem közölt. Csak annyit mondott, hogy ha egy kórházi osztályon tömeges megbetegedés fordul elő, az osztály nem tud több beteget fogadni, nem tudja izolálni a fertőzötteket, vagy bármi más okból a betegellátásban valamiféle zavar mutatkozik, akkor a népegészségügyi hatóság kijelöl egy másik osztályt, ahol a betegek ellátása zavartalanul folyhat tovább. 

A Budai Irgalmasrendi Kórház belgyógyászati centrumában 45 ágyon kezelnek belgyógyászati, gasztroenterológiai, diabetológia, endokrinológia és anyagcsere betegségekkel küzdő betegeket. Információink szerint a múlt héten legalább 5 egészségügyi dolgozó tesztje lett pozitív az osztályon, és több betegnél is kimutatták a vírus jelenlétét. (Ettől az osztálytól teljesen elkülönítve van egy 40 ágyas, krónikus belgyógyászati osztály is, amelyet nem érintett a fertőzés). 

A járványügyi zárlat azt jelenti, hogy új betegeket nem vehetnek fel, de a nem fertőzött bentfekvőket tovább ápolják. Azokat a dolgozókat, akiknél felmerülhet a gyanú, hogy elkaphatták a fertőzést, kéthetes szabadságra küldték. Az egészségügyi személyzetet más osztályokról kell pótolni.