Mihály
2 °C
16 °C

Orvostechnikai Szövetség: Életbevágóan fontos eszközökhöz nem fognak hozzájutni emberek

2020.04.09. 13:13

A forint drasztikus gyengülése miatt hamarosan ellehetetlenülhet Magyarországon a támogatott gyógyászati segédeszköz-ellátás az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) csütörtöki közleménye szerint.

A jellemzően importra épülő hazai gyógyászati segédeszköz (gyse) ellátás hatósági áron történik. Az eszközök nagy részét 17 éve ugyanazon a hatósági áron kénytelenek forgalmazni az ellátást biztosító, jellemzően magyar mikro-, kis- és közepes vállalkozások.

A segédeszközök nagy részének importja és gyártása veszteségessé vált, mivel ezek az eszközök drágultak az elmúlt 17 évben, a forint ráadásul drasztikusan gyengült. Ez gyakorlatilag ellehetetleníti a betegellátást, mivel

az árfolyamromlás miatt ma már csak drágábban lehet beszerezni, illetve előállítani az eszközöket, mint amennyit a nemzeti egészségbiztosító és a beteg összesen fizet értük

– állítja az OSZ.

Magyarországon több mint egymillió ember szorul tartósan vagy átmenetileg gyógyászati segédeszközre. Az érintettek többsége az OSZ szerint ráadásul nyugdíjas vagy fogyatékossággal élő személy. 

A koronavírus-járvány amúgy is súlyos kihívások elé állítja a segédeszközre szorulókat a koruk miatt. A szövetség állítása szerint ezt most tetézheti, hogy közülük sokan nem juthatnak hozzá a számukra életbevágóan fontos eszközökhöz, például

  • kötszerekhez,
  • sztómazsákokhoz (széklettartály),
  • vagy a cukorbetegek a tesztcsíkokhoz. 

A gyse-ellátás szakmai szervezetei az elmúlt hetekben javaslatokat fogalmaztak meg és nyújtottak be az operatív törzsnek, valamint az illetékes kormányzati szerveknek március 27-én és április 3-án is, azonnali beavatkozást kérve. Szerintük arra lenne szükség, hogy az április 7-én bejelentett gazdasági intézkedéseket sürgősen egészítsék ki a gyógyászati segédeszköz ágazatban alkalmazott hatósági árak korrigálásával.

Az OSZ arra kéri a kormányt, hogy a javaslatai felhasználásával tegyen azonnali intézkedéseket a mintegy egymillió beteg ellátásának biztosítása és a rászorulókat ellátó mintegy 400 vállalkozás életben tartása érdekében.