Nagykovácsiból visszafordítják az autókat húsvét ideje alatt, ha nem helyi érkezik

DSZZS20200410016
2020.04.09. 23:01

Orbán Viktor csütörtök délután  bejelentette, hogy a kormány döntése értelmében határozatlan időre meghosszabbítják a kijárási korlátozást, és a polgármesterek felhatalmazást kaptak arra, hogy hétfő éjfélig a saját településükre nézve további speciális, szigorító szabályokat vezethessenek be. A polgármesterek el is kezdtek reagálni a bejelentésre, ezekről itt írtunk, de Nagykovácsi polgármestere hozta meg talán a legerősebb döntést:

Nem engednek be a településre senkit, aki nem ott él.

Kiszelné Mohos Katalin, a település polgármestere Facebook-posztjában azt írja:

"Kérünk mindenkit, a húsvéti hosszú hétvégén ne látogasson Nagykovácsiba! A rendőrség, a polgárőrség és a közterület-felügyelet segítségével fogjuk betartatni a kijárási korlátozás előírásait. Egyéni szabadidős sporttevékenységet csak a lakóhely közelében lehet folytatni,

a más településről autóval érkezőket a rendőrség Nagykovácsi határában visszafordítja.

Természetesen mindazok, akiknek Nagykovácsiban van az otthona, szabadon behajthatnak a községbe. A helyi buszmegállókban a polgárőrök teszik ugyanezt azokkal a kirándulni indulókkal, akik tömegközlekedéssel érkeznek.

Természetesen a nagykovácsiak is csak alapos indokkal hagyhatják el a települést pl. munkavégzés céljából. Mindannyiunk védelme érdekében kérem, ne fogadjanak vendégeket és önök se menjenek vendégségbe senkihez. A kijárási korlátozás megszegőivel szemben helyszíni bírság kerül kiszabásra. A veszélyhelyzet elmúltával ismét szívesen látunk minden vendéget, túrázót, kirándulót Nagykovácsiban."

A bejelentés elég szigorú, a kommentelőkben sok kérdés fel is merült, a polgármester pedig válaszol is folyamatosan. Ezekből néhány:

Kérdés: Sokan vagyunk a családban akik itt lakunk 26 éve, de nem mindenki ide van bejelentve!
Válasz: Most nem kellene kimenni a faluból és akkor nem gond a visszatérés sem.

Kérdés: És amennyiben mégis szükséges? Bár ha hamarabb tudjuk, akkor úgy tervezünk!
Válasz: Két hete lehet tudni a kijárási korlátozást, csak eddig nem vették komolyan. Most már ideje lenne.

Kérdés: Szüleim Nagykovácsiban laknak, én nem. Nem mehetek szüleimhez ezek alapján?
Válasz: Kijárási korlátozás idején nincs rokonlátogatás, kivéve abban az esetben, ha a szülők ellátásra szorulnak.

Kérdés: A holnapi napon reggel 8-ra jönnek a kertészeink az öntözőrendszert beüzemelni. Van bármi teendőjük, hogy eljussanak hozzánk?
Válasz: Munkaszüneti napon?!

A polgármester szintén egy kommentben tisztázza végül, hogy "a veszélyhelyzet teljes ideje alatt nem örülünk a turistáknak, de a szigorú ellenőrzés egyelőre a hosszú hétvégére terjed ki."

Zebegény is szigorít

Hutter Jánosné, Zebegény polgármestere hozott határozatot a település lezárásáról. Ebben az áll:

"Zebegény község önkormányzatának polgármestere a koronavírus-járvány terjedésének megelőzése, illetve csökkentése, valamint a lakosság egészségének és életének megóvása érdekében a kormány által kapott felhatalmazás alapján az alábbiakat rendelem el: 2020. április 10-én 6.00 órától 2020. április 13-án 24.00 óráig

Zebegény települést lezárom, egyúttal a közterületeken való tartózkodást megtiltom."

A határozatban felsorolják, kikre nem vonatkozik a település lezárása: többek között a 12-es út átmenő forgalmát, a zebegényi lakcímmel rendelkezőket, zebegényi ingatlantulajdonosokat, a településen egyedül élő hozzátartózó ellátását végzők.

(Borítókép: Közterület-felügyelő és polgárőrök járműveket ellenőriznek Nagykovácsiban 2020. április 10-én. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)  • Hírek
  • Bankszámla