Erre az Index-videóra a Belügyminisztériumban is felfigyeltek

2020.04.09. 10:26

Március végén jelent meg az Indexen a Nyíregyházi Kosár Közösséget bemutató videónk. A Kosár egy helyi önkéntesek által működtetett bevásárlóközösség, aminek a lényege, hogy a helyi termelőket összekötik a helyi fogyasztókkal. A projekt a szervezők szerint előnyös a helyi gazdaságnak, mert a pénz helyben marad, nem viszik ki a multik; de a környezetet is védik, mert a termékek nem több száz vagy ezer kilométerről kerülnek a bevásárlók kosaraiba, hanem szinte a szomszédból. 

A Kosár most különösen érdekes, mert a koronavírus miatt megroppanó globális ellátási láncokhoz képest itt rövid utat járnak be a termékek, ami stabilabb és biztonságosabb lehet. 

Helyi termékekkel mentenék meg a klímát és a gazdaságot

A videóra a Belügyminisztériumban is felfigyeltek, Zalatnay László, a Kosár egyik szervezője szerint pedig egy másik zöld szervezeten keresztül a Magyar Nemzeti Bank is felvette velük a kapcsolatot. 

Mind a két vonal tulajdonképpen a járvány következtében fellépő gazdasági összeomlásból való kilábaláshoz keresi az ötleteket. Keresik, hogy a foglalkoztatottságot milyen módszerekkel lehet növelni, és most nyitottságot tapasztaltunk a környezettudatos megoldások keresése iránt is

– mondta Zalatnay az Indexnek. A szervező szerint a belügy és a jegybank munkatársai is felkeresték őket, elmondták nekik a tapasztalataikat, a feletteseik pedig majd eldöntik, hogy járhatónak tartják-e ezt az utat. 

Zalatnay úgy látja, hogy „egyre többen érzik az országban, hogy más gazdasági szerkezetet kellene létre hozni, és értik, hogy a helyi termelésnek milyen munkahelyteremtő, biztonságfokozó hatása van”. Múlt héten tartottak egy videókonferenciát, ahol 14 induló bevásárlóközösség képviselői vettek részt, reményeik szerint ezek áprilisban megkezdhetik a munkát. 

A járványhelyzet a Kosarat is kihívás elé állította. Folyamatosan nőtt a forgalmuk, a kijárási korlátozás előtt a normál forgalom közel 180 százalékát kellett kezelniük, miközben az idősebb, veszélyeztetett korú önkénteseiket megkérték, hogy inkább most ne dolgozzanak, helyettük viszont jöttek fiatalok. Egy hétre leálltak, átszervezték a csapatot, a munkát és nyitvatartás, a héten pedig ismét teljes kapacitással működik a bevásárlóközösség. 

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.

Élni fogok még, amikor mind meghalunk?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!