Botond, Mózes
11 °C
21 °C

Az operatív törzs reggeli megbeszélését követő tájékoztatót ezúttal is élőben közvetítjük.

Ezeket a kérdéseket küldtük el a törzsnek:

  • Pontosan hány idősotthonban van koronavírussal fertőzött lakó Magyarországon? Az ilyen intézményekben azonosított fertőzések és karanténok miatt hány tesztet végeztek és milyen eredménnyel?
  • Meg tudják erősíteni azt az értesülést, hogy a gyöngyösi Bugát Pál Kórház Ápolási osztályának több dolgozója is koronavírusos? Tesztelték az érintettekkel kontaktusba kerülő betegeket, orvosokat?
  • Igaz-e az az értesülés, hogy miután – mint azt Müller Cecília is megerősítette – az Uzsoki kórház kardiológia osztályos főnővére koronavírusra pozitív lett, a közvetlen kollégáit nem tesztelték, és ők továbbra is dolgoznak? Hány emberen végeztek tesztet a főnővér fertőzöttsége nyomán az intézményben?
  • Összesen hány koronavírus-fertőzött egészségügyi dolgozó van jelenleg Magyarországon és közülük mennyi az orvos, illetve az ápoló/egészségügyi szakdolgozó?
  • Érkezett-e a rendőrséghez bejelentés, és indult-e eljárás amiatt, hogy a több mint 200 ezres Facebook-követői közösségében egy vitaminkereskedő olyan kijelentéseket fogalmazott meg, mint hogy "a vírus csak azt fertőzi meg, aki fél tőle", és hogy "nyugodtan beleülhetne egy kád koronavírusba, akkor sem fertőződne meg", mert az ő c-vitaminja megvéd a betegségtől? Tervezi-e a rendőrség, hogy fellép ebben az ügyben?
  • A 27 826 magyarországi mintavétel pontosan hány emberen történt meg?
  • A Magyarországra behozott lélegeztetőgépek invazív vagy non invazív gépek? Vannak érvényes magyar tanúsítványok ezekhez a gépekhez? Használatba helyezték már őket? Ha igen, mely betegellátó intézménybe kerültek?
  • Tesztelik a Kínából érkezett védőfelszereléseket, elsősorban a kínai maszkok minőségét? Ha igen, milyenek az eddigi tapasztalatok, volt olyan eszköz, ami nem felelt meg a magyar előírásoknak? Milyen arányban használhatóak ezek a maszkok, és volt-e, amit Magyarországnak is vissza kellett küldeni?

Az MTVA jelét az RTL Klub segítségével közvetítjük.