Stefánia
0 °C
3 °C

Falus Ferenc: Katasztrófa lesz abból, ha a nem koronavírusos betegeket rászabadítják a családokra

2020.04.16. 11:01

Falus Ferenc volt tisztifőorvos és egykori kórházigazgató bírálta a kormányzat egészségügyi intézkedéseit a Párbeszéd Magyarországért Facebook-oldalán tartott online sajtótájékoztatóján csütörtök délelőtt.

Falus egyebek mellett erről beszélt:

  • Szerinte szükségtelen most hirtelen több mint 30 ezer kórházi ágyat felszabadítani, mert „nincs olyan, hogy 30 ezer ember lesz beteg egyszerre az országban”. Ha gyorsan is történnek a megbetegedések, akkor is fokozatosak lesznek.
  • Szerinte szükségkórházak kellenének, vezénylési tervekkel. Ilyenek voltak az „átkosban” (a szocializmusban), ezeket hívták honvédségi szükségkórházaknak, a szaktudás szerinte meglenne ehhez.
  • Magyarországon szerinte még nem volt olyan járvány, ami egyszerre sújtotta volna az ország egész területét, ezért ha be is robban a járvány, akkor sem lesz mindegyik kórház egyszerre megterhelve.
  • A Szent László Kórház orvosainak szerinte már ideje lenne szakmai tapasztalataikat átadniuk a többi orvosnak.
  • Hibás döntés, hogy nem ismerjük az adatokat: nem tudni, hogy az igazolt fertőzöttek közül hány ember szorul kórházi kezelésre, ezek közül mennyien vannak intenzív osztályon. Azt sem tudni, hogy mindez az ország területére lebontva hogy néz ki, márpedig ezt tudni kellene.
  • Katasztrófa lesz, ha a nem koronavírusos, de 0-24 órában egészségügyi ellátásra szoruló betegeket rászabadítják a családokra.