Ármin, Pálma
8 °C
28 °C

Kötelező lesz a szájmaszk vagy száj elé kötött kendő a miskolci tömegközlekedésen is

2020.04.22. 15:38

Ahogy azt megírtuk, Karácsony Gergely főpolgármester szerint indokolt a szigorítás Budapesten, ezért elrendelte, hogy a BKK járataira csak valamilyen arcot eltakaró kendővel, sállal vagy maszkkal lehet felszállni április 27-től, majd ezt kiterjesztve Karácsony április 21-én, kedden azt is bejelentette, hogy a maszk – vagy valamilyen szájat eltakaró eszköz – használata a tömegközlekedésen túl kötelező lesz április 27-től a főváros valamennyi kereskedelmi egységében, üzletekben, élelmiszerboltokban, piacokon, továbbá taxik igénybevételekor is.

Miskolc is szigorít

Miskolcon is kötelező lesz a maszk, vagy valamilyen más, a szájat takaró ruhadarab (sál, esetleg kendő) viselése a tömegközlekedési eszközökön április 23-án, csütörtök reggeltől, írja közleményében a város.

A kötelező maszkhasználatról Veres Pál polgármester rendelkezett azután, hogy egyre több egészségügyi szakember javasolja országszerte is a védőeszközök viselését, mivel véleményük szerint a szájmaszkok érdemben is hozzájárulhatnak a vírus terjedésének lassításához, írják.

Az eddigi információk szerint a szájmaszk jó eséllyel csökkenti annak az esélyét, hogy akik már fertőzöttek, de nem tudnak róla, megfertőzzenek másokat. Ugyanakkor az egészséges embereknek is nyújtanak bizonyos fokú védelmet a nyálcseppekhez, nagyobb porszemcsékhez tapadt vírusok belélegzése ellen

- áll a közleményben, és hozzáteszik:  a szigorítás betartásában az önkormányzat által ingyenesen biztosított 120 ezer maszk is segíti majd a lakosságot. Amíg pedig ezek a maszkok megérkeznek, addig kendővel, sállal is lehet helyettesíteni a védőeszközöket.