Kövér: Miért lenne armageddon, ha szétesne az EU?

2020.04.27. 15:51

Vasárnap este Kövér László Bayer Zsolttal beszélgetett a Hír TV-n. A beszélgetés során Kövér elmondta: egy-két éve nem gondolta volna, hogy örülni fog, amikor bemehet a parlamentbe a „sok ápolt” közé, a karantén azonban őt is megviseli; a házelnök örül, ha bemehet a munkahelyére. 

A parlament és a Fidesz választmányának elnöke Bernard Guetta francia EP-képviselő írására is reagált. Guetta arról írt, hogy jelenleg kockán forog az Európai Unió jövője, Bayer pedig megkérdezte: „Tényleg elkövetkezhet a nem várt armageddon, és széteshet az unió?”

Miért tekintjük ezt armageddonnak?

– kérdezett vissza Kövér, aki ezután arról beszélt, hogy „már voltunk néhány birodalom része, és amikor azok szétestek, akkor senki se érezte úgy, hogy valami mély szomorúságot kellene éreznie”. 

A házelnök szerint a kivétel a Habsburg Birodalom, amelynek „úgy váltunk ki az együttműködéséből, hogy menet közben szétdarabolták Magyarországot meg a magyar nemzetet; miután már a legrosszabbon túl vagyunk – elnézést, ha kicsit cinikusan hangzik, amit mondok –, ezért olyan nagyon sok félnivalónk nincs attól, hogy ez az unió szétessen”. 

Kövér ezután a félreértések elkerülése végett hozzátette, hogy nem drukkol az EU szétesésének, mert szerinte a 21. században aktuális, hogy az európai államoknak és népeknek „a saját érdekeik érvényesítése érdekében meg kellene próbálni a lehető legszélesebb együttműködést kialakítani”. Szerinte elsősorban a gazdaságban, de minden más területen is. 

A házelnök szerint az együttműködés nem azt jelenti, hogy

valakik valamilyen íróasztalok mögött, vagy pláne a tengeren túl bizonyos páholyokban kitalálják, hogy hogyan kéne megoldani azt a helyzetet, hogy ne egy-két tucat kis államot kelljen összeterelni állandóan, hanem egy központból lehessen irányítani – uram bocsá –, alárendelni Európát.

Kövér szerint úgy kellene megoldani az együttműködést, hogy valóban szuverén államok jussanak közös nevezőre, valahogy úgy, ahogy Svájc megszerveződött egykoron, és ahogy a mai napig működik. 

A beszélgetés során más téma is szóba került. Bayer megkérdezte például, hogy „az elnöki pulpituson ülve hogyan lehet ép lélekkel végigszenvedni egy Szabó Tímea-felszólalást”. Mire Kövér kijelentette, hogy szánalommal tekint „ezekre a képviselőkre”, különösen azokra, akiknek „a személyi száma 2-essel kezdődik, amikor olyan helyzetbe keverik magukat, mint amilyenbe Szabó Tímeának is sikerült legutóbb”.

Nincs annál elszomorítóbb, amikor egy gyűlölettől eltorzult női arcot lát az ember férfi létére

– jelentette ki Kövér, aki szerint Szabó Tímeának „családanyához méltatlan” a viselkedése. A házelnök hozzátette, a Fidesz szellemesen és elegánsan reagált legutóbb, amikor tapssal fojtotta a szót a Párbeszéd frakcióvezetőjébe.