Müller Cecília: A fertőzöttek 13 százaléka egészségügyi dolgozó

Screen Shot 2020-04-27 at 11.27.54 (2).png
2020.04.27. 11:52

Nyolc újabb halálesetet és 83 új fertőzöttet regisztráltak Magyarországon a koronavírus-járványban a hivatalos adatok szerint hétfő hajnalra, ismertette a legfrissebb adatokat Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs hétfői tájékoztatóján.

Az áldozatok között ketten a hatvanas éveiben jártak, egy férfi 79 éves volt, öt további áldozat 80 feletti volt, mindannyian szenvedtek valamilyen krónikus betegségben. 498 ember azonban meggyógyult. 

Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy a mintavételek száma jelentősen emelkedik, és szintén emelkedő tendenciát mutat a kórházban ápoltak száma.

Jelenleg 931 embert kezelnek egészségügyi intézményben, közülük 52-en vannak lélegeztetőgépen. 

Müller hosszasan beszélt a maszkok szerepéről is. Így a sebészi maszkokról és a speciális – FFP2-es és FFP3-as – maszkokról is.

Előbbieket, a járványmentes időszakban is, jellemzően az operáló sebész és a sebészeti team használja. Ennek a maszknak a segítségével védik azt a beteget, akit éppen operálnak. A speciális maszkok esetén az irány fordított, tehát a éppen azokat védi, akik viselik azt. A maszkok egy része szeleppel rendelkezik. Szigorúan tilos olyan embernek viselni ezt a maszkot, aki pozitív

– magyarázta Müller. 

Az országos tisztifőorvos a saját készítésű maszkokkal kapcsolatban hangsúlyozta: egyelőre

„kevés bizonyíték van arra, hogy ezeknek milyen hatékonyságuk van a fertőzés terjedésének megakadályozásában”.

Ezért inkább azt tanácsolta, hogy „aki beteg, ne menjen sehova”. Ám aki a biztonságérzet miatt akar maszkot hordani, vegye fel, de akkor is figyeljen arra, hogy szabályosan viselje:

 • a maszk takarja el az orrunkat és a szánkat;
 • legyen annyira szoros, amennyire lehet;
 • a felhelyezés után ne nyúlkáljunk az arcunkhoz;
 • felvétel előtt és levétel után mossunk kezet;
 • csak egyszer használjuk a maszkot, egyszeri viselés után mossuk ki 60 fokon!

A szakemberek az orvosi maszkok utcai használatát nem javasolják. Azok ugyanis egyszer használatosak, viselés után azonnal ki kell dobni azokat.

Hétfőn újabb hét repülőgéppel érkezik Magyarországra védőfelszerelés, közölte Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa.

Az elmúlt hétvégén összesen 3630 esetben intézkedtek a rendőrök a kijárási korlátozásokkal kapcsolatos szabályszegések miatt. Összesen 281 esetben indítottak büntetőeljárást, 50 főt gyanúsítottként hallgattak ki. 

Egy fél választ kaptunk

Az Index hétfőn is elküldte kérdését az operatív törzsnek. Ma is arra szerettünk volna választ kapni, hogy 

hány egészségügyi dolgozót kezelnek kórházban koronavírus-fertőzés miatt, közülük hány személy állapota kritikus, és hány magyar egészségügyi dolgozó vesztette életét eddig a fertőzésben.

Müller Cecília konkrét számot nem mondott, annyit közölt, hogy „az összes fertőzött 13 százaléka egészségügyi dolgozó, de sokan meg is gyógyultak ebből a fertőzésből”. Arra viszont egyáltalán nem reagált, hogy közülük hányan vannak kritikus állapotban, és eddig hány egészségügyi dolgozó halt meg a koronavírus miatt. 

Müller Cecília: A fertőzöttek 13 százaléka egészségügyi dolgozó - az operatív törzs április 27-i tájékoztatója

Az operatív törzs a további újságírói kérdésekre ezeket a válaszokat adta:

 • „Egy légúti járvány esetében jellemző egy felfutás, majd elérkezik a megfertőződötteknek a száma egy olyan egyensúlyi értékre, amikor a vírus átadása nehezített, mivel többen átestek a betegségen. Ez jelenti azt a platót, amikor reménykedhetünk abban, hogy a járvány kezd lecsengeni.”
 • Kiegyensúlyozott állapotban van az a beteg, aki megkapta a vérplazma-terápiát, de még időre van szükség ahhoz, hogy látni lehessen, mennyire eredményes ez a fajta kezelés.
 • Kijelenthető, hogy a díjmentes várakozás is meghozta azokat az eredményeket, amiket elvártak ettől.
 • Három hajléktalanszállón is megjelent a koronavírus. A hajléktalanok esetében arra törekszenek, hogy kórházban ápolják őket, mert hajlamosak arra, hogy eltűnjenek.
 • Eddig összesen 25 idősotthonban jelent meg a fertőzés, és a lakók közül 64-en hunytak el a koronavírus-fertőzés miatt.


 • Tippek
 • Hírek