Orbán: Három hónap munkanélküliség után mindenki kap majd munkát

D  AS20200427017
2020.04.27. 12:53 Módosítva: 2020.04.27. 17:45

Törvényi kötelezettségének eleget téve Orbán Viktor azonnali kérdésekre válaszolt a parlamentben.

Elsőként Jakab Péter (Jobbik) azt mondta a miniszterelnöknek, hogy a korlátlan hatalom korlátlan felelősséggel is jár. A kormányfő eddigi felelőssége, hogy 51 ezer magyar vesztette el a munkáját a koronavírus megjelenése óta. A Jobbik elvárja, hogy fizessenek rendkívüli adót, „Mészáros-adót” azok, akik az elmúlt években kormányzati hátszéllel gazdagodtak; ebből szerinte munkahelyeket lehetne megmenteni. 

Válaszában Orbán azt mondta, hogy a Jobbik az egyetlen olyan párt Magyarországon, amelyet kilóra megvettek. „Ha szeretnének közadakozni, akkor beszéljék meg a gazdáikkal. Ha ez nem elég, az újdonsült szövetségesek vörös báróival is válthatnának néhány szót. 

A Jobbik már nem is jobbik, hanem ballik

– közölte Orbán. 

Mesterházy Attila (MSZP) azzal kezdte: szurkol, hogy a kormány intézkedései sikeresek legyenek. Szerinte egy válság sok esetben veszélyt és lehetőséget is jelent, ezért most a lehetőségekről akar beszélni. Mesterházy azt mondta, szerinte a mostani válság lehetőséget kínál, hogy újratervezzük Magyarországot is. „Az önellátás és egy új gazdasági szerkezet lesz, ami segíthet nekünk. Bármikor előfordulhat hasonló helyzet” – mondta, majd megkérdezte Orbánt, mi a véleménye erről.

Orbán válaszában azt mondta: „Kétségkívül zavarba hozott, hiszen azt mondta, hogy szurkol az intézkedés sikerességéért.” „Túllőttem a céllal, amikor önt egy kalap alá vettem a Jobbikkal, ezért elnézést kérek” – mondta a kormányfő, aki egyetértett Mesterházyval, szerinte is lehetőséget adott a válság, és „számos, korábban lezártnak hitt kérdés nyílt újra”. „A kormányzó párt és a kormány készen áll arra, hogy az ellenzéki párttal egyeztessen, és érdemi párbeszédet folytasson a magyar gazdaságpolitika jövőjéről” – mondta Orbán.

Mesterházy erre válaszul azt mondta, hogy nagyon komplex újragondolásra lesz szükség, ami érinti az egészségügyet, a szociális szférát is. „Létre kellene hozni egy jövőbizottságot vagy valami hasonlót, ami húsz-harminc éves távlatban, a kockázatokat is elemezve juthatna konszenzusra” – mondta Mesterházy.

Orbán viszontválaszában közölte: ezt a javaslatot szívesen elfogadja. „Még nem tudjuk, hogy ez a »valami« micsoda, de ártani nem fog. A fociban nem az a fontos, hogy oda kell futni, ahol a labda van, hanem ahol a labda lesz” – mondta Orbán. 

2010 előtti visszamutogatás

Arató Gergely (DK) szerint a kormány stratégiai partnerei leépítenek, miközben a kormány azt sem tudja megmondani, hány munkanélküli van pontosan. „Ha bevallanák a munkanélküliség valódi mértékét, akkor számot kellene adniuk arról, hogy miért nem segítenek az embereknek” – mondta Arató.

Orbán szerint 2010-ben Gyurcsányék gazdaságpolitikájának köszönhetően közel egymillió emberrel kevesebb dolgozott, mint most, ezért nem bocsátkozik részletes vitába.

Nincs szánalmasabb, amikor tíz év kormányzás után valaki az előző kormányra mutogat vissza.

– mondta Arató, aki szerint az embereket nem az elméleti viták érdeklik, hanem hogy miért nem kapnak elég segítséget a kormánytól. Orbán erre elmondta, hogy továbbra is él az a vállalásuk, hogy amennyi munkahelyet elvesz a válság, annyit fognak teremteni.

Orbán most akarja megcsinálni

Keresztes László (LMP) azt kérdezte Orbántól, hogy számíthatnak-e a magyar emberek arra, hogy a kormány meghosszabbítja az álláskeresési járadékot, és megnöveli annak összegét.

Orbán válaszában azt mondta: aki elveszíti az állását, az három hónapig munkanélküli segélyt kap. „Ha ez lejár, nem lesz olyan ember Magyarországon, aki ne kapna állásajánlatot munkáltatótól vagy az államtól” – mondta a miniszterelnök.

Keresztes válaszában azt mondta, nagyon bízik benne, hogy így lesz, de feltette a kérdést: mi történik akkor, ha nem így lesz? Az LMP-s képviselő azt is kérte Orbántól, hogy a kormány állítsa le a nagyberuházásokat, például a Belgrád–Budapest-vasútvonalat.

A kormányfő szerint a nagyberuházásokkal kapcsolatos észrevétel is egy olyan felvetés, ami többet érdemelne, mint egy viszontválasz. „Meggyőződésem, hogy ha valamikor, akkor most kell megvalósítani a stratégiai beruházásokat. Nem lemondani, hanem gyorsítani kellene azokat” – mondta.

A munkahelyteremtéssel kapcsolatos kérdésre pedig ezt válaszolta Orbán:

Nincsen „B” forgatókönyvünk munkahelyteremtésre. „A” forgatókönyvünk van, azt fogjuk megvalósítani.

Ezután megismételte: aki nem kap majd munkát a piacról, az kap az államtól.  

Mi van a katás vállalkozókkal?

Kocsis-Cake Olivio úgy látja, a kormány gazdaságélénkítő programja sokakon nem segít érdemben. Hogyan segíti a kormány programja a filmiparban dolgozó katás vállalkozókat? Hogyan segíti a pincérként dolgozókat, idegenvezetőket – kérdezte a Párbeszéd politikusa.

Ne Gyurcsányozzon, Sorosozzon, Brüsszelezzen, hanem arra válaszoljon, hogyan segítenek a több tízezer Dórának, Attilának és Zsuzsának.

Orbán elismételte: aki elveszti a munkáját, az három hónapon keresztül álláskeresési támogatást kap. Amikor eltelik a három hónap, akkor munkát fog kapni, vagy a piactól, vagy az államtól. „Lesz mindenkinek munkája, higgye el.”

A katás vállalkozóknak sem segít a kormány csomagja – reagált Kocsis-Cake. Orbán szerint a parlamentben tucatszor elhangzott már, hogy a járványhelyzet miatt nehéz helyzetbe került vállalkozóknak 50 milliárdos alapot nyitottak, ami ha kifogy, hajlandóak újra tölteni.

Orbán először kitért a taokérdés elől

Steinmetz Ádám (Jobbik) azzal kezdte a kérdését, hogy a korlátlan felhatalmazásról beszélt, mondván, most Orbán határozhatja meg a játékszabályokat, például a betegek hazaküldését. Aztán megkérdezte a miniszterelnököt:  támogatja-e Orbán, hogy a társasági adót az állami egészségügyi intézményeknek is fel lehessen ajánlani?

Orbán először kitértő választ adott. Azt mondta, taoügyben gondolja át még egyszer Steinmetz, szeretné-e ezt. „Ha ön azt szeretné, hogy a cégek adóit ne a kormány ossza szét az egészségügyi rendszerben, hanem a vállalkozók döntsék el, akkor javasolják ezt” – utalt arra, hogy szerinte nem lenne jó, ha ezt a döntést a cégekre bíznák. 

Steinmetz újra nekifutott a kérdésnek. Szerinte Orbán tudja, hogy az egészségügy forráshiánnyal küzd.  A jobbikos képviselő szerint a kormányfő nem válaszolt a kérdésre, ezért megkérdezte újra: támogatja-e Orbán, hogy a társasági adót – a látványsportágak mellett – az egészségügyi intézményeknek is fel lehessen ajánlani?

A kormányfő erre azt válaszolta, hogy adja be a Jobbik a javaslatot, azt futtassák át a parlamenti bizottságon, a kormány utána készen áll, hogy megfontolja azt.

Készen állunk arra, hogy megfontoljuk

– fogalmazott.

A tanároknak takarítaniuk kell

Székely Sándor (független) szerint a járvány előtt is szociális válság volt, a koronavírus miatt azonban egyre súlyosabb helyzet fenyeget, valószínűleg el fogjuk érni a 10 százalékos munkanélküliséget is. Pártállástól függetlenül sok százezer, akár millió ember nem tudja, mit hoz a jövő. Mikor adnak megfelelő minimumjövedelmet a rászorulóknak, mikor lesz 200 ezer forint a minimálbér? – kérdezte Székely.

Orbán szerint negyedszer kerül elő ez a kérdés, ezért ismét elmondta, hogy nem segélyalapú gazdaságot akarnak, hanem munkahelyalapút.

Székely szerint az elmúlt tíz évben azt érte el Orbán, hogy a tűzoltóknak hétvégén villanyt kell szerelniük, a tanárok pedig takarítanak, hogy el tudják tartaniuk a családjukat. Orbán szerint 2010-ben 12 százalék volt a munkanélküliség, a koronavírus előtt pedig 3,3 százalék volt. Ezért Orbán szerint nincs ok változtatni azon, hogy változtassanak az eddigi irányon.

Harangozó: Orbán orvosokat, háziorvosokat hazugozott le

Harangozó Tamás (MSZP) azt kérdezte Orbántól, hogy a Pesti úti idősotthon miatt a kormánysajtó „gyilkosozza" Karácsonyt, miközben a tatabányai állami kórházban vagy a mezőszilasi állami intézményben is elterjedt a járvány, mégsem a kormányfőt teszik felelőssé emiatt. Harangozó arról is beszélt, hogy egy nyugat-magyarországi orvos épp ma akadt ki, hogy három darab maszkot kapott, a többit Kínából rendelte.

Orbán válaszában azt mondta, mindent megtesz annak érdekében, hogy a Pesti úti idősotthonban történt tragédia ne uralja a belpolitikát, de nem lehet szó nélkül elmenni amellett, hogy egyetlen intézményből (a Pesti útiból) került ki az elhalálozott betegek tíz százaléka. „Lesz miről beszélni itt a járvány végén” – mondta a kormányfő. 

A kórházi felszerelésekről a kormányfő azt mondta:

Minden egyes kórházban a védekezéshez szükséges tíznapi készlet rendelkezésre áll, minden ezzel ellentétes állítás tényszerűen hamis.

Harangozó erre azt felelte, hogy „egy kicsit erős, amikor egy miniszterelnök lehazugozza az orvosokat, háziorvosokat”. 

Orbán viszontválaszában egy Harangozó-interjúval vágott vissza. Az interjúban Harangozó arról beszélt, hogy az MSZP a saját szavazóit árulta el.

(Borítókép:  Orbán Viktor miniszterelnök azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. április 27-én. - fotó:  Kovács Tamás / MTI)