Schmidt Mária lehülyézte és lekomcsizta a már elhunyt ifjabb Rajk Lászlót

2020.04.28. 14:55

Az egy évvel ezelőtt elhunyt ifj. Rajk László nemrég megjelent életútinterjú-kötetéről írt nem mindennapi recenziót a Látószög blogba Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, az erről szóló FB-posztot a 444 szúrta ki.

„Ifj. Rajk László társaihoz hasonlóan sohasem nézett szembe azzal, amit apáik, anyáik tettek. Szemlesütve átsiklottak rajta, vagy éppen mentegették őket, hazudtak róluk. Arról a szerepről, amit apja és anyja 1949-es letartóztatásuk előtt játszottak, ifj. Rajk egy szót sem ejt” – ez csak egy idézet Schmidt írásából. 

Rajk László édesapja egykori kommunista belügyminiszter volt, akit 1949-ben, a Rákosi-korszak leghíresebb koncepciós perében ítélték halálra, majd végeztek ki. Anyját, Földi Juliannát bebörtönözték, az akkor néhány hónapos Rajk Lászlót Kovács István néven egy budapesti gyermekotthonban helyezték el, csak 1953 után kerülhetett vissza családjához. 

Később ifjabb Rajk a demokratikus ellenzék egyik ismert alakjaként harcolt a kommunisták ellen, ráadásul nyíltan szembenézett édesapja kommunista múltjával.

„Ifjú Rajk visszaemlékezéseiben tapintatosan hallgat a Rákosi-rendszerről, a Kádár-rendszerrel megértő és visszafogott, nem úgy, ha Orbán Viktorról, a Fideszről és egyáltalán a jobboldalról ír. Akkor ugyanis képtelen visszafogni magát. Nagyon úgy tűnik, hogy ifjú Rajk alkatilag alkalmatlan arra, hogy velük kapcsolatban méltányos és kiegyensúlyozott véleményt formáljon. Miért is tenné? Köreikben nem elvárás, hogy tegyenek a gyűlölet ellen. Sőt, az a szokás, hogy nyugodtan a szabadjára engedik az indulataikat, egymásra rálicitálva, közös autodafékat rendezve, hogy ha csak virtuálisan is, de megsemmisítsék ellenségeiket” – írja Schmidt. 

De Schmidtnek igazából az a baja ifjabb Rajkkal, hogy diktatúrának tartja az Orbán-rezsimet. „Komoly aggályokat vet fel ifjú Rajk László értelmi képességeivel kapcsolatban, hogy képtelen különbséget tenni egy totális kommunista diktatúra gyilkos és emberellenes gyakorlata, és egy szabad választásokon elnyert, demokratikus felhatalmazás alapján működő kormányzás között” – így a Terror Háza Múzeum főigazgatója.