Szijjártó válaszolt a román elnök magyarellenes beszédére

2020.04.29. 20:13 Módosítva: 2020.04.29. 21:31

Szijjártó Péter szerda délután Facebook-videóban reagált Klaus Iohannis szerda délben elhangzó, uszító hangvételű beszédére, melyben a román államfő azzal kapcsolatban fejtette ki véleményét, hogy a román parlament alsóháza a közelmúltban hallgatólagosan elfogadta Székelyföld területi autonómiájának a törvénytervezetét (valójában szavazás nélkül átpasszolta azt a szenátusnak).

Klaus Iohannis azzal vádolta a parlamentben a legnagyobb erőt képviselő Szociáldemokrata Pártot (PSD) „azért harcol, hogy Erdélyt odaadja a magyaroknak“. Ahogy arra Tamás Gáspár Miklós a Transindexen felhívta a figyelmet, a többnemzetiségű Románia elnöke olyan hangsúllyal és szóhasználattal köszöntötte a PSD elnökét, „mintha magyarul köszönni vagy magyarul beszélni anomália lenne“, és fel is tette a „kérdést”:

Vajon mit ígért Orbán Viktor magyar miniszterelnök cserébe a megegyezésért?

Szijjártó szerint Iohannis megnyilvánulása „kifejezetten civilizálatlan és gyűlöletkeltésre alkalmas”, és tisztában kell lennie azzal, hogy az Erdélyben és Székelyföldön élő magyarság döntő többsége rá szavazott a román elnökválasztáson (ami mondjuk meglehetősen furcsa kifogás az elvileg Románia minden polgárát szimbolikusan képviselő elnökkel szemben).

Szijjártó Péter hangsúlyozta: Magyarország abban érdekelt, hogy jó kapcsolatot ápoljon Romániával, hiszen a két ország fontos gazdasági partnere egymásnak, és az Erdélyben és Székelyföldön élő magyaroknak is érdekük, hogy normális legyen a kapcsolat a két ország között. Csakhogy az elmúlt napokban azonban a román állam képviselői sorra olyan nyilatkozatokat tettek, amelyek megnehezítik a jószomszédi kapcsolat fenntartását.