Felszálltak az első újraindított járatok Ferihegyről

2020.05.01. 21:50

Pénteken felszálltak az első újraindított járatok a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről – írja az MTI. A repülőtér üzemeltetője azt mondta, hogy az utasok jól viselkedtek, betartották a biztonsági intézkedéseket.

Az első újraindított járat a Wizz Airé volt, és Berlinbe indult. A személyzet felkészülten várta az utasokat, az ellenőrzés, beszállítás is gördülékeny volt. Az üzemeltető hangsúlyozta, minden megtesz annak érdekében, hogy az utasok és a dolgozók biztonságban legyenek a repülőtéren.

Ezt több módon igyekeznek elérni: padlómatricákkal segítik az utasokat a megfelelő távolság megtartásában, és információs táblákra is kiírták, mik az alapvető elvárások. Emellett folyamatosan utántöltik a kézfertőtlenítőket, és gyakrabban végeznek fertőtlenítő takarítást. A személyzet közül azok, akik munkájukból adódóan nem tudják betartani a személyek közötti 1,5 méteres távolságot, kötelezően maszkot viselnek.

A Budapest Airport arra kéri az utazókat, hogy az önkiszolgáló poggyászfeladó rendszert használják és az online utasfelvételt részesítsék előnyben a fizikai érintkezés minimalizálása érdekében.

A Wizz Air és a KLM múlt héten jelentette be, hogy május elejétől újraindít néhány járatot azok közül, amelyeket korábban a koronavírus-járvány miatt ideiglenesen leállított.

A repülőtér üzemeltetője korábban azt közölte: áprilisban az utasforgalom 99,3 százaléka kiesett, a tavalyi napi 44 ezer utas helyett háromszáznál is kevesebben jártak a reptéren.

Az előrejelzések szerint a határok újbóli megnyitása után gazdasági és egészségügyi okok miatt lassú forgalomnövekedés várható, ezért a budapesti repülőtér utasforgalma valószínűleg sem idén, sem a következő két-három évben nem fogja elérni a korábban megjósolt 17 milliót, sem pedig a tavaly regisztrált 16 milliót.