Egyes üzletembereknek már nem kötelező a karantén Magyarországon

2020.05.01. 11:53

Lazít a kormány az ország határainál is, újra korlátozás nélkül beléphetnek ugyanis külföldi állampolgárok Magyarország területére, de csak ha cseh, lengyel, német, osztrák, szlovák vagy koreai állampolgárok, ezekben az országokban kapcsolt vállalkozások alkalmazottjai és a belépés során valószínűsíteniük kell az üzleti célú utazás tényét, írja az mfor.hu.

Az erról szóló kormányrendelet csütörtök éjjel jelent meg. Március 17-e óta személyforgalomban külföldi állampolgár nem léphetett be az országba, csak a rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes külön engedélyével.

A Csehországban, Lengyelországban, Ausztriában, Németországban, Szlovákiában vagy a Koreai Köztársaságban tett üzleti utazás után már korlátozások nélkül beléphetnek Magyarországra a magyar állampolgárok is, ha olyan belföldi vagy a felsorolt országokban bejegyzett cégek vezető tisztségviselői vagy munkavállalói, amely cég egyben a felsorolt államokban egy további kapcsolt vállalkozással üzleti viszonyban áll. Azaz leegyszerűsítve: például a magyarországi nagy autógyárak dolgozói tudnak utazgatni a fenti hat államban az anyacég és a leányvállalat között.

Eddig a határon egészségügyi vizsgálat volt, ami után COVID-19 fertőzés gyanú esetén kijelölt karanténba kellett vonulni, vagy ha nem volt gyanú, akkor is 14 napra hatósági házi karanténba. Az nem derül ki, hogy miért pont ezeket az országokat érinti a lazítás.