Farkas Sándor: Nem kell pótfelvételizniük, akiket korábban felvettek a szentesi gimnáziumba

2020.05.04. 19:11 Módosítva: 2020.05.04. 20:14

Farkas Sándor országgyűlési képviselő Facebook-posztban számolt be arról, hogy újból egyeztetett a tankerületi központ igazgatójával, és a jelenlegi állás szerint azok az osztályok indulhatnak el a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ által fenntartott gimnáziumokban, amelyekben

a tanulói létszám tagozatonként legalább 14, osztályonként legalább a törvény által meghatározott minimális 26 fős létszámot eléri.

Ennek értelmében nem kell pótfelvételizniük azoknak a szentesi gimnáziumba jelentkező diákoknak, akik már korábban felvételiztek a minimális létszámot elért osztályokba, és az intézménytől a felvételi eljárás lezárását megelőzően azt a tájékoztatást kapták, hogy felvételt nyertek. Ezen kívül pótfelvételik is lesznek. 


Farkas posztjában kitér arra, hogy akik a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központhoz tartozó valamely gimnáziumtól az aktuális felvételi eljárás során kapott felvételi határozattal szemben jogorvoslati kérelmet kívánnak benyújtani, a fellebbezéseket postai úton vagy elektronikus úton tudják eljuttatni. A fellebbezésben lehetőség szerint telefonos elérhetőséget kell megadni, és a megküldött határozatot is csatolni kell.

Az Index számolt be először arról, hogy a már kihirdetett felvételi eredmények ellenére több diákot is arról értesítettek volna pár napon belül, hogy mégsem vették őket fel. A Szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban a tervezett öt helyett csak három osztály indulhatott volna el a tankerületi vezető döntése alapján. 

Az iskola országos hírű irodalmi-drámai-média tagozatán a március 12-én kihirdetett eredmények alapján összesen 28 gyerek tanulhatott volna szeptembertől, a döntés után azonban csak 17 diákkal indult volna el a tanév. Az utasítás érintette a Makói József Attila Gimnáziumot és a Csongrádi Batsányi János Gimnáziumot is. Ezekben a középiskolákban három helyett csak két osztály indulhat el ősszel. 

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt csütörtöki kormányinfón kritizálta a döntést. Gulyás akkor azt mondta, hogy világos szempontokat kell megjelölni az iskolákban, kit vesznek fel, kit nem. Hogy milyen szakmai kereteket kell előzetesen meghatározni, amit utólagosan nem változtatnak meg. Kijelentése után a Klik délutánra pár esetben visszavonta a korábbi utasítást.

Ezt követte a pótfelvételizés felvetése, amire Rétvári Bence államtitkár hétfőn azt mondta a parlamentben Kunhalmi Ágnes kérdésére az azonnali kérdések órájában, hogy mi nden diákot föl fognak venni, és minden diák folytatni tudja majd a tanulmányait.