Most már a meleg és biszexuális férfiak is adhatnak vért

2020.05.06. 14:44 Módosítva: 2020.05.06. 15:13

Megváltoztak a véradás szabályai 2020. január elsejével, írja honlapján a Háttér Társaság. Az LMBTQ-szervezet üdvözli a változást, mivel évek óta küzdenek azért, hogy a véradási szabályok ne emberek egy csoportját (férfiakkal szexelő férfiak) bélyegezzék meg és zárják ki a véradásból, hanem a tényleges kockázatok alapján – időlegesen – zárják ki a kockázatos szexuális magatartást tanúsító személyeket.

Az Országos Vérellátó Szolgálat április közepén tette közzé az új szabályozást: ennek értelmében a férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő férfiak csak akkor nem adhatnak vért, ha szexuális magatartásuk egyéb szempontból kockázatosnak minősül.

Ezzel több évtizede tartó diszkriminációnak vetettek véget

– írja a szervezet.

A férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő férfiak kizárását korábban azzal indokolták, hogy ők jobban ki vannak téve a HIV-fertőzésnek. Noha Magyarország 1986-ban bevezette a véradáskor levett vér szűrését HIV-re, az eredmény nem teljesen pontos: a HIV-tesztek ugyanis a HIV-fertőzést nem tudják a fertőzést követően azonnal kimutatni, a teszt érzékenységétől függően 2-6 héttel korábbi állapotot mutatnak – ezt az időszakot hívják ablakperiódusnak.

Azért, hogy egy véradó az ún. ablakperiódus során ne fertőzhessen meg másokat, a kockázatos magatartás után ezeket az embereket bizonyos időre kizárták a véradásból. Az Országos Vérellátó Szolgálat a férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő férfiak esetében a legszigorúbb, egész életre történő kizárást alkalmazta az utóbbi időben, ami a Háttér Társaság szerint abszolút indokolatlan volt, hiszen, mint írják, egy monogám kapcsolatban élő, óvszerrel védekező meleg pár esetében semmivel sem magasabb a kockázat, mint egy heteroszexuális pár esetében. 

„Az Európai Unió Bírósága 2015-ben egy francia esettel összefüggésben megállapította, hogy a férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő férfiak egész életre szóló kizárása csak akkor jogszerű, ha a vérkészítmények biztonsága kevésbé korlátozó módszerekkel nem biztosítható” – írja a szervezet. Ilyen módszerek azonban léteznek, így az egész életre szóló kizárás nem jogszerű.

A homoszexuális és biszexuális férfiak közül sem adhat vért mindenki korlátozás nélkül: továbbra is kizárás alá esnek azok, akiknek a szexuális magatartása olyan kockázatokat hordoz, amely heteroszexuális szexuális kapcsolat esetén is kockázatot jelentene (alkalmi szexuális kapcsolat, gyakori partnerváltás, prostitúció).