Ipsos: A magyarok nagyon aggódnak az egészségügy miatt

2020.05.08. 10:48 Módosítva: 2020.05.08. 12:31

A világon az emberek 46 százaléka úgy véli, hogy hazájában jó irányba haladnak a dolgok – derült ki az Ipsos 20 ezer ember megkérdezésével 28 országban végzett felméréséből. A kutatás szerint Magyarországon az emberek borúsabban látják a helyzetet. 

Az emberek leginkább a koronavírus miatt aggódnak; a járvány 61 százalékos említése rekord a tíz éve rendszeresen megismételt kutatás történetében. 28 országból 24-ben a koronavírustól tartanak leginkább a válaszadók. 

A legmagasabb említési értékeket Malajziában (85%), Nagy-Britanniában (77%) és Ausztráliában (74%) mérte az Ipsos, míg Oroszország és Kína lakosságának alig negyede nevezte meg kritikus problémának.

Általánosságban legoptimistábbnak szintén, a Covid-19 vírust a saját állítása szerint hivatalosan is leküzdő Kína bizonyult. Magyarország lakosai a világ azon felébe tartoznak, akik az átlagnál rosszabbnak ítélik meg országuk helyzetét: a kétharmados többség (67%) szerint nem megfelelő irányba haladnak a dolgaink.

A hazai tendencia azonban javuló, nő a pozitívan vélekedők száma: februárban még csak 24%, márciusban már 28%, áprilisban pedig 33% volt ezen a véleményen.

Ezekben a hónapokban Magyarországon is leginkább a koronavírus miatt aggódnak az emberek, 10-ből 6-an említették, ami megfelel a világátlagnak. 

Emellett ugyanennyi válaszadót nyugtalanít az egészségügy helyzete, ráadásul az 59%-os aránnyal az első helyet szereztük meg a vizsgált 28 ország összehasonlításában – hasonlóan magas értékkel Lengyelország követ minket.

A korrupció és a társadalmi egyenlőtlenségek problémája (38% illetve 34%) mostanra némileg veszített a súlyából (kb. 10 százalékpontot) az egy hónappal ezelőtt mértekhez képest, ugyanakkor a munkahelyek elvesztésének veszélye a tavasz végére egyre többek mindennapjait árnyékolja be (márciusi 23%-ról áprilisra 28%-ra nőtt).

A globális összehasonlítás magyarokra nézve pozitív vetülete, hogy a vizsgált nemzetek közül a magyarok tartanak a legkevésbé a bűnözéstől és erőszaktól, a terrorizmustól, illetve az adóterhektől.